Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förnyelsen har startat

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Norrköping2007-10-06 01:10
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När finansminister Anders Borg presenterade regeringens budget för två veckor sedan, var mitt omdöme till vissa delar positivt. På ett antal viktiga punkter - sänkt skatt för arbetstagare i vanliga inkomstlägen, en effektivare rehabilitering och restaurering av socialförsäkringarna - hävdade jag här på Folkbladets ledarsida att Anders Borg tog tag i politiska områden som socialdemokratin försummat under lång tid.Ledare
Jag avslutade min ledarartikel den 21 september med tre frågor: Vilken fördelningsprofil vill (s) ha på sin modell för sänkta skatter på arbete? Vilken design vill socialdemokratin ha på omställningsförsäkringarna? Hur vill (s) rusta upp och effektivisera rehabiliteringen? I den skuggbudget som (s) lade fram i går finns flera positiva svar på mina frågor.1. Socialdemokraterna säger ja till den skattesänkning på arbete som redan är genomförd, men nej till förslaget om ytterligare jobbavdrag. Det är förmodligen en klok avvägning som Mona Sahlin och Pär Nuder har kommit fram till. Arbete beskattas högt i Sverige. Den genomförda skattesänkningen innebär att löntagarna får behålla ungefär 30 miljarder kronor mer av sina arbetsinkomster. Det är en sund reform som socialdemokraterna nu ställer sig bakom. Avslaget på regeringens förslag om skattesänkningar på ytterligare 18 miljarder kronor har säkert många förklaringar. Den viktigaste orsaken är, som jag förstår det, att (s) istället vill använda dessa pengar till att förstärka socialförsäkringarna.2. Socialdemokraternas modell för socialförsäkringarna bygger på 80 procents ersättningsnivåer för huvuddelen av löntagarna. Genom att höja taket för förmåner på 80 procent av inkomsten till tio basprisbelopp, får de allra flesta ett bra försäkringsskydd. Det här är ett dyrt reformförslag som stänger utrymmet för fortsatta skattesänkningar för löntagarna.Anständiga ersättningsnivåer är mycket viktiga för socialförsäkringarnas legitimitet. Därför är det ett bra besked som (s) lämnar i sin skuggbudget. Jag utgår från att socialdemokraterna, senast på sin kongress 2009, också lämnar besked om hur regelverket i övrigt ska se ut i försäkringarna.Med generösa ersättningsnivåer och med en kraftigt breddad krets av förmånstagare är det såväl nödvändigare som enklare att bygga in spärrar mot överutnyttjande i försäkringarna. Personligen är jag övertygad om att (s) i sinom tid kommer att presentera förslag på regler som gör försäkringarnas omställningskaraktär tydliga.3. Socialdemokraterna säger ja till flera av de rehabiliteringsförslag som regeringen fört fram. Man ger t ex sitt stöd till reformer för att underlätta för förtidspensionärer och långtidssjukskrivna/arbetslösa att komma tillbaks till arbete av något slag. Dessutom vill man satsa mer på Företagshälsovården och föreslår, bland mycket annat, en rejäl psykiatrisatsning. Jag tycker att mina tre frågor - så här långt - har fått nöjaktiga svar. Socialdemokratins förnyelseprocess har startat på riktigt.
Läs mer om