Den bästa politiken för att Sverige ska hålla ihop är en aktiv arbetslinje. De största klyftorna i samhället står mellan de människor som har ett arbete att gå till och de som ofrivilligt står utanför arbetsmarknaden. Alliansens politik har inneburit att, trots en av den mest omfattande ekonomiska finansiella kriser någonsin, har utanförskapet minskat med drygt 200 000 personer och att 200 000 fler personer nu har ett arbete att gå till. Arbetet med att öka sysselsättningen och minska utanförskapet måste dock fortsätta.
I de flesta OECD-länder ser vi hur inkomstskillnaderna ökar. Även i Sverige har vi sett en ökning de senaste 15 åren. Det kan dock konstateras att åren 2002-2006, då Socialdemokraterna satt i regeringsställning, ökade inkomstskillnaderna med 11,6 procent. Under alliansregeringen 2006-2010 ökade inkomstskillnaderna med 3,1 procent. Alliansregeringen för en aktiv fördelningspolitik där målet är att den ekonomiska tillväxten och välfärdsökningen ska komma alla till del. En politik för ökad sysselsättning och minskat utanförskap är kärnan i regeringens fördelningspolitiska strategi. I budgetpropositionen för 2013 föreslås därför att en del av arbetsinkomsten inte räknas in när försörjningsstödets nivå bestäms.
Därtill föreslås en skattesänkning för alla pensionärer genom en höjning av det förhöjda grundavdraget och en höjning av bostadstillägget för ogifta pensionärer. Alliansregeringen föreslår också att grundnivån i föräldrapenningen höjs från 180 kronor per dag till 225 kronor per dag. Vi föreslår vidare en höjning av tilläggsbidraget för föräldrar som får studiestöd.
Dessa åtgärder riktar sig till grupper med svag ekonomi eller större försörjningsbörda.
På längre sikt väntas effekterna av den förda politiken främst gynna dem med lägst inkomster då det framför allt är i denna grupp som fler går från bidrag till jobb. När fler får ett jobb, och därmed kan försörja sig själva, håller Sverige ihop och förutsättningarna för en hög sysselsättning och långsiktig tillväxt stärks. För den enskilde ger en ökad inkomst stärkta möjligheter till att bättre styra sin vardag.
Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik har skapat utrymme att under de senaste åren särskilt satsa på dem med små ekonomiska marginaler. Den förda politiken har bidragit till att den svenska tillväxten och sysselsättningen har utvecklats bättre än i de flesta andra EU-länder. När det går bra för Sverige förtjänar alla att få det bättre. Därför vill vi säkra en god sammanhållning främst genom att öka fler vägar till jobb men också genom förstärkningar för de ekonomiskt mest utsatta grupperna.