Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkrörelsenostalgi inte bra för fotbollen

Vinner Kammarrättens dom om betalning för polisbevakning laga kraft så kommer intresset för bolagsbildning att minska ännu mer.
Det vore beklagligt. Komplicerade företag med omsättningar på 50-100 miljoner kronor om året behöver en rättssäkrare och tryggare driftsform än den ideella föreningen.

Foto: Björn Larsson

Norrköping2011-02-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Örgryte Idrottssällskap - ÖIS - har en fotbollsklubb. Sedan 1 januari 2007 drivs två av fotbollsklubbens lag (Elitlaget och U21) av ett idrottsaktiebolag. Idrottssällskapet äger 76 procent av aktierna.

Förra året spelade idrottsaktiebolagets elitlag match mot Hammarby på Gamla Ullevi i Göteborg. Hammarbyare i Göteborg är en risk. Polisen avsatte därför resurser för bevakning av matchen.

Efter matchen damp det ner en faktura hos ÖIS. Polisen i Västra Götaland ville ha ekonomisk ersättning för sin bevakning. I går avgjorde Kammarrätten saken. ÖIS idrottsaktiebolag ska betala 2 000 kronor till polisen.

Kammarrätten motiverar sin dom med att fotbollsbolaget bedriver kommersiell verksamhet med vinstintresse. Hade Örgrytes fotbollslag varit en ideell förening så hade polisen däremot inte haft rätt att kräva betalning.

Domen kommer säkert att överklagas. Det behövs ett klarläggande från högsta instans för att reda ut vad som ska gälla.

Utöver ÖIS bedriver AIK, Djurgården, Örebro och Hammarby sin elitfotboll i aktiebolag. Elitfotbollen är alltmer kommersialiserad och skattetekniskt komplicerad. Stora pengar och stora risker är i omlopp. Genom att separera elitfotbollen från klubbens övriga verksamheter minskar risken för att hela klubben ska dras med i fallet vid eventuellt obestånd för fotbollen. Aktiebolaget är endast ansvarigt för sina egna förmögenheter och tillgångar. Bolagets ägare - majoritetsägaren i ett idrottsaktiebolag är alltid idrottsklubben - riskerar alltså inte de ideella delarna av sin verksamhet.

Idrottsaktiebolagen är inte gynnade av statsmakterna. De går miste om delar av de skattelättnader som ideella föreningar får. Bolagsskatt ska betalas och vissa statliga och kommunala bidrag kan frysa inne. Fördelarna är bl a en effektivare momshantering och större möjligheter att samla utomstående kapital.

Regelverket som föreskriver att idrottsklubben ska vara majoritetsägare i idrottsaktiebolaget har dock minskat intresset hos investerarna. De allra flesta klubbar fortsätter att driva fotbollen som en ideell förening. Vinner Kammarrättens dom om betalning för polisbevakning laga kraft så kommer intresset för bolagsbildning att minska ännu mer.

Det vore beklagligt. Komplicerade företag med omsättningar på 50-100 miljoner kronor om året behöver en rättssäkrare och tryggare driftsform än den ideella föreningen. Många elitklubbar som valt bort idrottsaktiebolaget är i stället ägare i en rad andra bolag som bl a ägnar sig åt arenadrift och handel med spelare. Bokföringskonsten brukar blomma friskt i sådana sammanhang.

Det vore enklare och rakare med en full acceptans för att elitfotbollsklubbar är kommersiella aktörer inom underhållningsindustrin. Folkrörelsenostalgin gör fotbollen en otjänst.

Läs mer om