Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkomrösta om Lissabonfördraget

Foto: FREDRIK PERSSON

Norrköping2007-11-21 00:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
EU: s nya Lissabonfördrag ska snart sändas ut till medlemsländernas parlament för beslut. Fördraget är en svårläst rad av ändringar av de nuvarande EU-fördragen. Men när man väl läser den nya texten så är det slående att den till 95 procent har samma innehåll som den EU-konstitution som väljarna i Nederländerna och Frankrike redan har röstat nej till. Lissabonfördraget är inget annat än ett oblygt försök att köra över EU: s egna befolkningar och tvinga på dem en grundlag för EU som många hade tackar nej till om de hade blivit tillfrågade. Men den här gången är det tänkt att folkomröstningar ska undvikas. Innehållet i Lissabonfördraget består av ett par huvuddelar. Makten centraliseras till EU, EU blir mer likt en stat och marknadsliberal högerpolitik föreskrivs. Makten centraliseras till EU genom att vetorätten i ministerrådet tas bort på en rad områden. EU får också makt att besluta över fler politiska områden, exempelvis våra rättsystem och vår invandringspolitik. Lissabonfördraget slår fast att EU: s lagar och regler alltid överordnas nationella lager, även våra grundlagar. De stora EU-ländernas makt ökar i fördraget på små staters bekostnad. Sverige tillhör förlorarna. nn EU bli med det nya fördraget allt mer likt en stat. Unionen får en president och en utrikesminister. Unionen får ett utrikesdepartement och en åklagarmyndighet. EU ska också få ett gemensamt försvar och unionen omvandlas till en militär allians som kräver av sina medlemsstater att de ska upprusta militärt. Den fria marknaden överordnas andra politiska hänsyn i fördraget. Det gör det svårt att införa hårdare miljökrav eller att ha en mer restriktiv alkoholpolitik. Fördraget kräver avregleringar på tjänstesektorn och vänder sig emot statliga monopol. I den ekonomiska politiken saknar Sverige undantag från den gemensamma valutan, euron. Enligt fördraget är det EU och euroländerna som bestämmer när vi ska avskaffa vår valuta och helt anslutas till EMU. nn Sammantaget handlar det om stora avgörande förändringar av EU. Därför finns det all anledning att anordna en folkomröstning om Lissabonfördraget. EU: s ledare är uppenbart rädda för att frågan ska avgöras genom folkomröstningar.

Vill vi verkligen ge EU mer makt när unionens ledare inte vågar höra vad dess medborgare tycker i en helt avgörande fråga?
Läs mer om