Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkbladets läsare- inte som andra

Norrköping2009-05-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För ett par dagar sedan fick vi resultatet av en läsarundersökning. Precis som vid opinionsmätningar ska man förhålla sig kritisk. Inte dra för snabba slutsatser.Men den här undersökningen gav i stort sett samma resultat som den vi gjorde förra året. Så vissa tendenser är ändå tydliga. Till en del säkert också rätt givna på förhand.Chrönika
Att lokala nyheter hamnar högt upp är förstås föga förvånande. Det är ju vår kärnverksamhet. Men när jag nu talat med kollegor, så uppenbarar sig vissa skillnader där vi sticker ut. Där våra läsare alltså inte riktigt beter sig som andra tidningars.Du är själv just nu i denna stund faktiskt ett levande exempel på det. Du läser ledarsidan. Det är du inte ensam om. Över 80 procent anger att de gör det.Andra tidningschefer säger att det är en förbluffande hög andel. Inte för ett ögonblick tror jag att det beror på den här krönikan.Förklaringen finns här intill. Politiske redaktören Widar Andersson har ett tilltal som gör att även den som kanske inte är så politiskt intresserad läser honom.Dessutom är han en fritänkare som överraskar. Han traskar nödvändigtvis inte patrull med partilinjen - utan tänker fritt. Just som han ska göra."Oberoende socialdemokratisk" är ju den politiska profilen. En och annan tycker förstås att han är alldeles för oberoende - och för lite socialdemokratisk. Men jag skulle inte vilja ha en ledarskribent som alltid skrev det förväntade. Som likt en papegoja upprepade det senaste från partihögkvarteret. Sådana redaktörer finns det gott om i tidningar av olika politiska kulörer. Det de har gemensamt är att de enbart läses av de närmast sörjande partimedlemmarna...Det finns annat som också förvånar en del av mina kollegor, men inte mig. Över 80 procent läser även sidorna med kultur och nöje.Tidigare hade vi en sida kultur och en sida nöje. För två år sedan slog vi hop avdelningarna till ett uppslag. Dit har alltså läsarna hittat.Vi var inte alls först med att sudda ut skillnaden mellan kultur och nöje.Många var före och fler följer efter. Senast Upsala Nya Tidning vars ambitiösa kulturmaterial nu ska samsas med det lättsamma nöjet. De mer konservativa oroar sig för ett förytligande.Helt i onödan, tror jag. Vad är kultur och vad är nöje? När vi hade uppdelningen låg filmrecensioner på kultursidan. Skivrecensioner var nöje. Ingen visste riktigt varför." Jag lyssnar på Billy Joe Shavers och jag läser James Joyce", sjunger på Bob Dylan på sin senaste skiva. Ägnar han sig åt nöje när han lyssnar på countrysångaren från Texas och kultur när han läser författaren från Irland? Vem bryr sig? Inte tidningsläsarna i alla fall. Allt överraskar förstås inte positivt i en läsarundersökning. Då skulle den ju knappast ha något värde. Folkbladets sportbevakning tycks t ex inte locka kvinnliga läsare. Det är en rimlig slutsats av läsartestet. Där har sportredaktionen nu ett uppdrag. Liksom vi andra på Folkbladet som ska fortsätta att utveckla tidningen. Häng med ska du få se. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om