På måndag 18 juni är det officiell invigning av Dalen i Finspång. I Dalen skapar Siemens uppemot 1000 nya arbetsplatser. En enorm investering som än mer markerar Finspångs betydelse som nav för industriteknisk utveckling i global framkant. Finspång växer också i andra delar av näringskedjan. Vid Vibergarondellen arbetas just nu med grunden till Willys nya dagligvaruaffär som är planerad att öppna till julhandeln. På Viberga Stormarknad är samtidigt minst en ny affär på gång att öppna. Beslut om byggstart för Finspångs nya Närsjukvård väntas inom kort.
Alla dessa nysatsningar är starka signaler om att Finspång är på rätt väg. Arbetsmarknaden stärks än mer. Kommersiell och offentlig service förstärks.
Denna fond av investeringar för framtiden borde göra det lättare för Finspångs politiker att rätta till kommunens ekonomi. Det behövs inga drastiska sparpaket eller idiotstopp. Det som krävs är snarare en tydligare politisk struktur där den fastlagda budgeten hålls.
Kommunpolitiker har inget lätt uppdrag. Dels har de ett ansvar för att servicen till medborgarna - i första hand skola och omsorg - är tillgänglig, håller hög kvalitet och drivs enligt lagarna. Dels är kommunpolitikerna ansvariga för kommunens ekonomi. Politikerna är skyldiga att hålla sig inom det finanspolitiska ramverket. Det viktigaste styrmedlet är det s k balanskravet. Finspångs kommun får inte besluta om en budget där kostnaderna är högre än intäkterna. Enligt kommunallagen ska kommunen även ha en "god ekonomisk hushållning". Det innebär i normalfallet att kommunen ska göra ett resultat/vinst som är minst 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag.
En ekonomiskt stabil kommunförvaltning gynnar välfärd och tillväxt. Kvalitet är inte att göra av med mer pengar än vad som finns.