Är det förändringarna inom centern och socialdemokraterna som bidragit till sverigedemokraternas framgångar i väljaropinionen?
Centern har bytt inriktning av sin politik och allt oftare övergivit rollen som glesbygdens och landsbygdens politiska försvarare i riksdag och regering.
Socialdemokraterna bryr sig mer och mer om medelklassen i storstäderna för att ha en chans att återta regeringsmakten 2014.
I Sifos senaste väljarbarometer fick SD 7,7 procent. Skulle det bli valresultatet om två år är SD plötsligt landets fjärde största parti. I enlighet med traditionen, sedan enkammarriksdagens införande 1970, ska de då också få besätta posten som riksdagens tredje vice talman.
Sverigedemokraterna har haft opinionsmässiga framgångar sedan i våras. Partiet behandlas nu av media som vilket riksdagsparti som helst och partiledaren Jimmy Åkesson deltar i de olika partiledardebatterna på samma villkor som övriga partiledare.
Efter de senaste framgångarna dyker naturligtvis frågan upp; finns det verkligen så många rasister i Sverige? Knappast!
Istället handlar det nog om att en stor grupp väljare - särskilt utanför storstäderna - känner sig svikna och övergivna av de etablerade partierna. Enligt dessa väljare bryr sig de etablerade partierna och deras företrädare bara om vad som händer i storstäderna. Vad som händer i övriga Sverige med sjunkande befolkningsunderlag, arbetslöshet och utanförskap, verkar inte intressera rikspolitikerna, tycks man resonera.
Nu ökar antalet varsel. Som en följd av detta ökar den redan höga arbetslösheten. Fler arbetslösa leder till mer utanförskap och då frodas också misstänksamheten mot det nya och okända.
Det gamla centerpartiet var tidigare en uttalad försvarare av landsbygden och de mindre städerna. Men med sin nya politik verkar centern istället vara inställda på att vinna storstäderna för att rädda sin riksdagsplats.
Inom socialdemokraterna, som alltid slagits hårt för industrins och de industrianställdas villkor, sliter man nu med frågan om det ska vara tillåtet med vinster i välfärden eller inte. En fråga som är viktigt, men som säkerligen inte känns alltför angelägen för de som bor i glesbygd och som hamnat i utanförskap.
Mot ljuset av detta kan det inte vara en överraskning för de etablerade partierna att SD skördar framgångar i opinionen. Nobelstiftelsens beslut att utesluta Jimmy Åkesson från årets nobelfest, späder också på bilden av ett parti som ständigt mobbas av etablissemanget.
Alla de övriga riksdagspartierna har ett ansvar för att ett parti, som bygger sin existens på främlingsfientlighet, inte får ytterligare makt och inflytande. Efter valet 2014 kan det därför krävas en blocköverskridande regering för att skapa majoritet i riksdagen.
Kritisera gärna varandra och opponera mot motståndarnas förslag, men stäng inga dörrar för samförståndslösningar efter valet 2014.