Om någon till äventyrs inte har helt klart för sig vad detta fettförbud handlar om så kommer här en kort introduktion i ämnet:
Transfetter finns naturligt hos kor och lamm. När vi äter mejeriprodukter och fett kött så får vi alltså i oss dessa fetter. Transfetter tillverkas också genom att nyttigt omättat fett härdas till mer onyttigt mättat fett. Härdningen avbryts innan alla fettsyror blivit mättade. Då skapas transfetter.
Ett härdat, hårdare fett gör det lättare att tillverka produkter som t ex pommes frites, pajer, chokladbollar och piroger. Transfettet ger varorna en fastare konsistens, en större sprödhet och längre hållbarhet.
Enligt en mängd undersökningar som bl a Livsmedelsverket relaterar till så kan transfetter öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Till saken hör att användningen av transfetter har sjunkit dramatiskt under de senaste åren. Enligt Livsmedelsverket äter de flesta svenskar ungefär 2 gram transfetter per dag. Vilket är det gränsvärde som FN: s hälsoorganisation WHO satt upp. Det tillverkade transfettet antas inte vara farligare än det naturliga.
Förekomsten av transfetter tycks kort sagt inte vara en alarmerande hälsofråga i det svenska samhället. Jag tror heller inte att alla av de röstande oppositionsledamöterna var fett säkra på att deras förbudslag var det solklart bästa beslutet. Jag kan i stället tänka mig att oppositionen såg transfetterna komma flygande som en stekt sparv rakt in i munnen. Att oppositionen tog tillfället att tugga i sig ännu en voteringsseger är inte konstigt.
Det märkliga är att regeringens riksdagspartier är så villiga att duka bordet för oppositionen på det sätt man gör. W.A