Vänsterpartiets landstingsgrupp och Ung Vänster i Norrköping kräver att Landstingets satsar mer på ätstörningsvården. I Östergötland ligger ätstörningsenheten med huvudansvaret för behandlingar av sjukdomen idag i Motala. Det har länge talats om att flytta huvuddelen av verksamheten till Linköping eftersom att det ligger mer centralt i länet och fler därmed kan få hjälp. Förra året sköts beslutet upp på grund av att landstinget inte hade råd. Vi hoppas nu att landstingsledningen ser till att den beslutade och planerade flytten snabbt genomförs. Ätstörningsvården i Östergötland är på många sätt bra men att de som bor i de östra delarna av länet inte har kunnat få ta del av vården på samma villkor är inte acceptabelt.
Vi anser också att man behöver göra en översyn och satsa mer resurser på ätstörningsvården. Vi räknar med att läget kan förbättras när verksamheten flyttas men det kommer inte att räcka. Ung Vänster i Norrköping har själva sett hur problemen med olika typer av ätstörningar breder ut sig bland ungdomar, främst bland tjejer men också allt mer bland killar. Anorexi är den mest extrema formen av ätstörning men det finns många andra former som bulimi, överdriven träning, muskelfixering, hetsätning eller mer komplexa störningar gällande mat och vikt. All detta blir till sjukdomar när det går ut över livet i övrigt och hotar hälsan. Ätstörningar går dock att bota och bli helt frisk ifrån men då krävs det mer resurser. Det största behovet är att höja kompetensen kring ätstörningar på vårdcentralerna. Den första kontakten med vården måste bli bättre, expertkunskaperna inom området och bemötandet av dessa patienter måste förbättras.
Slutligen så måste de borgerliga partierna och Vrinnevilistan sluta med sina privatiseringsexperiment i landstinget, särskilt när det gäller psykisk ohälsa och ätstörningar. Sedan 2011 har landstinget sålt ut ansvaret för psykiatrin för vissa bostadsområden i Norrköping till det riskkapitalägda företaget Capio. Capios primära uppgift är att leverera vinst till sin ägare, inte att lindra och bota människor med psykiska problem och ätstörningar. Varje krona som läggs på vård är en krona mindre i vinst till ägarna.
När det gäller privatiseringen av delar av psykiatrin i Norrköping var det dessutom sällsynt dåligt skött av de styrande partierna. Nästan inga av de svårast sjuka patienterna ville heller gå över till Capio men i sin privatiseringsiver försökte landstinget att övertala en mycket utsatt grupp människor att gå över. Capio har också kunnat ta emot miljontals kronor i skattepengar från landstinget utan att bedriva psykiatrisk vård i den utsträckning som hade avtalats eftersom patienterna inte velat gå över. Dessutom saknades krav i upphandlingen på att Capio ens skulle ha en dietist anställd, och då saknas alla möjligheter att bedriva en rimlig ätstörningsvård.