Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Euron - ingen stor sak

Under slutet av förra veckan utbröt en smärre debatt om euron. Allt är den danske statsministerns fel. Fogh - Rasmussen har - främst av makt- och inrikespolitiska skäl - låtit antyda att det inte är omöjligt att danskarna kommer att folkomrösta om euron någon gång under de kommande fyra åren.

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Norrköping2007-11-26 00:18
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Somliga svenska, borgerliga politiker har uttryckt åsikten att i så fall - Om det blir en ny folkomröstning i Danmark och Om danskarna röstar ja till EU-valutan - blir det "mycket svårt" för Sverige att stå utanför euron. Politiker och debattörer från de gamla ja - och nejlägren intog därefter snabbt sina gamla positioner. Jag var en av de relativt få som röstade ja till euron vid folkröstningen för drygt fyra år sedan. Min Ja-röst var mer pliktskyldig än engagerad. Jag kunde för mitt liv inte förmå till att rösta nej. Jag såg och ser inga som helst skäl till att motarbeta ett pengbyte i Sverige. Nej - sidans argument bestod mest av rätt pinsamma och nationalchauvinistiska upprepningar av allt det elände som de en gång hävdade skulle drabba Sverige om vi blev medlemmar i EU. Att rösta nej var således otänkbart för mig. Men samtidigt hade och har jag svårt för att uppamma något riktigt stort intresse för frågan. Det viktiga steget för oss i Sverige var medlemskapet i unionen. Euron kan man däremot ha, eller inte ha. Det är ingen stor sak. Jämfört med EU-medlemskapets genomgripande effekter på politik och ekonomi, är euron rentav en ganska liten sak. Med tiden, när och om alltfler länder byter ut sina egna valutor mot euron, kan förstås de praktiska skälen för ett valutabyte bli så stora att vi glider in i euron vi också. Och som sagt; inte mig emot. Jag skulle bli förvånad om Danmark kom med i eurovalutan före oss. Anders Fogh - Rasmussens hummande om euron tolkar jag i allt väsentligt som en förklädd markering mot det EU-hatiska och utlänningsnegativa Dansk Folkeparti. Den borgerliga regeringen i Danmark är beroende av stöd från Dansk Folkeparti. Men Fogh - Rasmussen har för den sakens skull ingen lust att lägga sig platt i alla frågor. Han vill markera att han fortfarande kan och vill tänka själv, även i frågor som misshagar Dansk Folkeparti. Här hemma fick centerpartiets Maud Olofsson en chans att markera att hon minsann tänker sina egna nej - tankar, även om det misshagar Fredrik Reinfeldt. Mycket mer än dylika markeringar i eurofrågan lär vi inte få se denna gång. Euron är inte särskilt aktuell vare sig i Sverige eller i Danmark.
Läs mer om