Euron - bara en valuta
Plötsligt har vi en debatt om euron igen. Greklands bekymmer har gett motståndarna luft under vingarna. Välkända argument från folkomröstningskampanjen rullar åter ut i etern, på nätet och i papperstidningar.
Har vi hyfsad ordning på plus och minus så kan vi leva gott med vilken valuta som helst, skriver Widar Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Olle Svennings text på Aftonbladets ledarsida i går sammanfattar den traditionella vänsterkritiken på ett behändigt sätt: "Sexton mycket olika ekonomier kan inte tvingas ihop i ett enda svepande penningpolitiskt system utan att de ekonomiskt svagaste länderna faller ur. De kan bara överleva EMU genom att sänka löner, skära sönder sociala skyddsnät och räkna in svindlande hög arbetslöshet. Ur detta växer politisk, social och demokratisk kris." Anders Borg (M) är finansminister i Alliansregeringen. Han har ett mer avspänt förhållande till euron. När man ställer till det för sig som Grekerna har gjort så spelar det ingen roll vilken valuta man har, sa Borg när han medverkade i P1-programmet Ekonomiekot i lördags. Så är det förstås. n n Euron är vare sig himmel eller helvete. Det är en valuta. Oavsett vad det står på mynt och sedlar så är det samma grundregler som gäller. Den som skuldsätter sig för hårt, som mixtrar och trixar för mycket och som har för låga inkomster i förhållande till utgifterna; den kommer förr eller senare att dra på sig allvarliga problem. Klas Eklund är ekonom och författare. I ett inlägg på sin blogg 14 februari skriver Eklund: "Greklands problem är (-) nämligen att de fuskade sig in i unionen med falsk statistik, och att fusket fortsatte ända till i höstas. Då "upptäckte" plötsligt den nya regeringen att - hoppsan - budgetunderskottet var dubbelt så stort som de trott. När finanskrisen dessutom slagit till har landet hamnat i djup statsfinansiell kris.
Grekland borde alltså aldrig ha släppts in. ( I EMU) Men tyvärr skedde det, och tyvärr finns inga mekanismer för hur en fuskare ska kunna uteslutas ur klubben - även om det är vad som borde ske." (www.klaseklund.se/) Klas Eklund förespår en het och polariserad EMU-debatt i spåren av Greklands krisiga läge. Nu "kommer de som från början var för euron som en del i det politiska bygget av ett enat Europa att bli ännu starkare förvissade om att Sverige bör gå med. Medan de som sade nej för att de är emot ökad överstatlighet blir än mer övertygade om att de har rätt."
Eklund är nog bra som siare i det här fallet. Själv lutar jag hur som helst åt det Borgska hållet. Euron är trots allt bara en valuta. Precis som kronan bara är en valuta. Har vi hyfsad ordning på plus och minus så kan vi leva gott med vilken valuta som helst. n n På lite sikt tror jag nog att vi blir euro-medlemmar. Inte av ekonomiska skäl. Utan av politiska orsaker. Europeiska Unionen är vår världsdels främsta politiska spelare. Nu är vi bara ett slags halv-medlemmar. I längden är det inte en vettig position.