Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett val av småfrågor

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2010-09-11 07:55
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Radions P1 rundade av sin välorganiserade valbevakning med ett antal partiledardueller i går eftermiddag. De rödgröna kom till Radiohuset lätt tyngda av ännu en smågrinig opinionsundersökning.

Ledare
Enligt Synovate är alliansens ledning nu statistiskt säkerställd. Det betyder inte att vi har ett valresultat. Men att de rödgröna har uppförsbacke under sista valspurtveckan vore dumt att blunda för.

Programledarna Monica Saarinen och Tomas Ramberg hade ett ambitiöst upplägg. Inte mindre än sjutton olika samhällsområden togs upp till debatt.

Jag ska inte ge mig på att försöka döma av alla dessa dueller. Argumenten från båda sidor är väl kända vid det här laget. Det "åttonde partiet" vållade en av de hetaste debatterna. Jan Björklund (FP) och Lars Ohly (V) drabbade samman i en frän ordväxling om vilket förhållningssätt som de båda blocken kommer att ha till ett eventuellt främlingsfientligt parti i riksdagen efter valet. Ohly slog fast att alla former av samarbete och beroenden är uteslutna från de rödgrönas sida.

Björklund slog fast att alla former av samarbete är uteslutna från alliansens sida. Möjligen, möjligen finns det däremot en möjlighet att alliansen kan tänkas regera i någon form av lös beroendeställning till de främlingsfientliga. Jag hoppas för min del att den sida som vinner valet, vinner på ett sådant sätt att de inte behöver bry sig om de främlingsfientliga.

Jan Björklund har en poäng när han varnar för att snacka så pass mycket om de främlingsfientliga innan vi ens vet om de kommer in i riksdagen eller inte. Faktum är att det åttonde partiet - trots att någon representant inte var på plats - fick sina femton minuter i rampljuset under radiodebatten. Inte särskilt smart om avsikten är att försöka hålla dem borta.

I torsdags kväll lyssnade jag på Bo Krogvig. Han är valledare för S. Krogvig är en nestor i valkampanjsammanhang. Han har deltagit i kampanjstaber i nästan fyrtio länder runt om i världen. I torsdags kväll sa Krogvig att valrörelsen ännu inte fått någon riktig struktur. Ingen fråga dominerar som till exempel vård-skola-omsorg eller maxtaxa i förskolan har gjort vid tidigare val. Med tanke på den rekordhöga arbetslösheten skulle det kunna vara ett arbetslöshetsval. Men det är det inte. Med tanke på den enorma uppmärksamhet och upprördhet som riktats mot regeringens sjukförsäkringsreformer skulle det kunna vara ett sjukförsäkringsval. Men det är det inte.

Radiodebatten i går eftermiddag var ett utryck för Krogvigs tes. Duellerna bjöd på flera heta skärmytslingar i enstaka frågor. Men det kändes inte som en stor duell om den Stora frågan.

Det är det som är de rödgrönas problem.

Läs mer om