Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett tjockt lager av gubbar

Norrköping2009-03-07 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag är det internationella kvinnodagen och vi kan konstatera att det är alldeles för få kvinnor i EU. Trots att drygt halva väljarkåren i EU består av kvinnor är kvinnor mycket dåligt representerade i EU:s institutioner. I Europaparlamentet är inte ens en tredjedel av parlamentarikerna kvinnor. Av totalt tolv talmän har endast två varit kvinnor. I kommissionen är tio av tjugosju kommissionärer kvinnor. Kort sagt dominerar män inom alla EU:s tyngre politiska uppdrag. Debatt
Det är hög tid för förändring. Kvinnor måste få tillträde till de viktiga politiska posterna i EU. För att citera Margot Wallström är problemet " inte ett glastak eller något klistrigt golv som hindrar kvinnor. Det är ett tjockt lager av män".
Kvinnor måste få vara
med och fatta de politiska beslut som påverkar dem. Detta är såväl en demokratisk rättighet som en jämlikhetsfråga. Men det är också viktigt att kvinnor och kvinnors erfarenheter finns med vid beslutsbordet. I Sverige har man kunnat visa att politikens innehåll, det vill säga vilka frågor som står i fokus, påverkades när kvinnorna i riksdagen blev fler. Enligt studier av bland andra statsvetaren Lena Wängnerud så prioriterar kvinnor andra politiska frågor än män. Wängnerud visar på att tyngdpunkten inom politiken förskjutits i och med kvinnors intåg på den politiska arenan. Hon menar att utan kvinnor i politiken hade vi varken haft en utbyggd barnomsorg eller världens bästa föräldraförsäkring i Sverige. Med så få kvinnor i Europaparlamentet och EU:s övriga institutioner kan man fråga sig vad detta får för konsekvenser. Det finns mycket som pekar på att fler kvinnor skulle leda till att andra frågor prioriterades. Fler kvinnor i Bryssel skulle med största sannolikhet innebära ett större fokus på kvinnor och barns villkor på samma sätt som det gjorde i Sverige. Det faktum att kvinnor är fattigare, mer utsatta för lönediskriminering och i högre utsträckning utsatta för våld och sexhandel ger en anledning att tro att synen på såväl arbetsmarknadspolitiken som säkerhetspolitiken skulle se annorlunda ut.
Det var alltför få kvinnor
som röstade i förra Europaparlamentsvalet. Eftersom män väljer män är det viktigt att kvinnor röstar. Bryt mansdominansen genom att gå och rösta i valet till Europaparlamentet den 7 juni!
Läs mer om