Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett strängt klimatavtal ger fler jobb

Den största knäckfrågan inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn är finansieringen av klimatarbetet i utvecklingsländerna.  För att få till ett internationellt klimatavtal måste de som har mest resurser och dessutom har orsakat problemen bidra med ekonomiska resurser till utvecklingsländerna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Norrköping2009-09-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Annars kommer vi inte att få dem med oss. Det visar inte minst de senaste toppmötena, till exempel i Italien i somras.
EU-kommissionen har nu presenterat ett förslag på hur finansieringen av klimatarbetet i U-länderna ska kan se ut. Dessvärre stänger förslaget snarare dörrar i förhandlingarna än öppnar dem. EU-kommissionen föreslår att världens rika länder ska kunna tillgodoräkna sig stödet till U-ländernas klimatarbete som bistånd. Den rika världens löften om att ge 0,7 procent av BNI i bistånd för fattigdomsbekämpning (milleniummålen) ska nu också räcka till utvecklingsländernas klimatarbete. Istället för extra resurser till klimatarbete får utvecklingsländerna ytterligare ett löfte om pengar som de redan blivit lovade. Det enda som ändras är att pengarna nu inte bara ska räcka till att utrota fattigdomen utan också till klimatarbetet.
Det behövs mer pengar både till fattigdomsbekämpning och till klimatarbete. Klimatproblematiken innebär snarast att u-ländernas fattigdomsbekämpning kommer att bli än mer kostsam, inte tvärtom.
När Andreas Carlgren i förra veckan besökte Europaparlamentet betonade han vikten av ett ambitiöst avtal. Han talade också om bristen på förtroende mellan de fattiga och de rika länderna i förhandlingarna. Samtidigt står han själv för en linje som innebär att de rika länderna inte ska göra särskilt mycket på hemmaplan för att minska utsläppen, vilket spär på förtroendeklyftan. Och att lova samma pengar flera gånger höjer knappast EU:s trovärdighet. Vi i de rika länderna måste ta vårt ansvar. Vi har släppt ut mest i årtionden och vi har mer resurser än utvecklingsländerna. Det är vår uppgift att leda utvecklingen mot ett mer klimatsmart samhälle och samtidigt bidra till utvecklingsländernas klimatarbete. Förutom att det skulle underlätta ett bra globalt klimatavtal skulle det leda till fler jobb i Europa. Genom höga miljökrav och investeringar i infrastruktur, forskning och utbildning klarar vi inte bara klimatarbetet, vi skapar även framtidens jobb. Den svenska regeringen inte tagit tillfället i akt att som ordförandeland presentera ett eget, mer offensivt och rimligt förslag på finansiering av utvecklingsländernas klimatarbete. Varför inte? Varför låter man de minst ambitiösa EU-länderna sätta dagordningen?
Läs mer om