På onsdag kväll är det fullmäktigemöte i Söderköping. Mötet hålls på Mons skärgårdskrog i Sankt Anna. Magnus Berge, Gerd Aronsson, Inga-Lill Östlund, Torbjörn Lord, Mattias Ravander, Marja Bergström och alla de andra folkvalda politikerna samlas för att bl a besluta om att bygga en förskola i Snöveltorp. Ett viktigt möte förstås.
Ledare
Under årens gång har det hållits många andra viktiga möten i Söderköping. Här hölls en riksdag 1359 då Magnus Eriksson säkrade sin ställning som kung. 30 år senare i Söderköping valdes Danmarks drottning Margareta till regent. I staden hölls ett kyrkomöte 1441 där det beslutades om att starta Uppsala universitet.
Söderköping är kort sagt en gammal stad. För snart tusen år sedan skänkte drottning Katarina Söderköping till sin syster Benedikta. För 900 år sedan var Söderköping en av Sveriges tre ledande hamnstäder. Under långa tider styrdes staden av en styrelse där hälften av ledamöterna var tyskar och hälften svenskar. Det finns fortfarande rester ovan mark kvar från Söderköpings medeltid. Det mesta av den gamla storstaden ligger dock bokstavligt talat under våra fötter.
Var tid har sitt Söderköping. Nu är nu. Då var då. Visst hade det varit kul att ha fått vara med och skriva "jag var där" när Engelbrekt 1436 i Söderköping slöt ett fredsfördrag med kung Erik av Pommern.
Men man kan inte få allt här i världen. 2011 är inte så tokigt det heller. Jag ser fram mot att skriva om fullmäktigemötet på onsdag. Sådana möten kan vara nog så händelserika och dramatiska.
I dag är nutiden extra bra. Jag och flera av mina medarbetare står på Hagatorget i Söderköping. Som sig bör så har vi anpassat vår klädsel och utrustning till vad som gäller för Gästabudet. Vi har en medeltida look, jag lovar. Men vår tidning är fräsch och nytryckt. Vi finns där för att möta nya och gamla läsare. Ta chansen att provläsa Folkbladet. Titta förbi en stund och släng lite käft om nya och gamla Söderköping.