Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett fördrag för fredlig framtid

Foto: Paulo Duarte

Norrköping2007-10-20 01:09
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Toppmötet med EU:s ledare i Lissabon var väl förberett. Medlemsländernas ledare hade inga större besvär med att komma överens om ett förslag om ett nytt fördrag för det fortsatta samarbetet.Fördragets reformer är nödvändiga. Beslutsfattandet i dagens stora och breda union kan i längden inte sitta fast i en struktur som är ärvd från de dagar då samarbetet omfattade betydligt färre medlemsländer.Trots de nya majoritetsbestämmelser som nu föreslås, är minoritetsskyddet väl tillgodosett. De nationella parlamenten får samtidigt större möjligheter att avgöra om en fråga över huvud taget ska hanteras på EU-nivå eller inte.Under drygt ett år ska nu förslaget till fördrag diskuteras, hanteras och godkännas av medlemsländernas riksdagar och parlament. Irland har som hittills enda land bestämt sig för att hålla en folkomröstning om fördraget. Ledare
Fördraget lämpar sig synnerligen illa för folkomröstningar. En knappt förnimbar minoritet av medborgarna i Irland kommer att sätta sig in i fördragets olika förslag om röstningsreglemente och turordningar i kommissionen. Därför blir folkomröstningen på Irland en omröstning om den sittande regeringen och om tillståndet i samhället i stort. Vi får väl hoppas att Irlands regering har ordning på grejerna och kan ro hem ett positivt beslut. nn Hakar godkännandet av fördraget upp sig ytterligare en gång är risken stor för att medlemsländerna glider isär i ett A- och ett B-lag. I förlängningen av en sådan process hotar utträden, sönderfall och en återgång till ett säkerhetspolitiskt läge som så ofta kastat Europas folk ut i krig, förödelse och diktatur.Godkänns fördraget har Europas politiker än en gång visat att man klarar av att ta sig samman när det verkligen behövs. Människors förhoppningar om en fredlig framtid kan därmed hållas levande tills nästa allvarliga kris dyker upp i samarbetet.
Läs mer om