Det är inte märkvärdigare än att motparterna i Svenskt Näringsliv vanemässigt uttalar sig till förmån för en borgerlig politik.
Vare sig Kommunal eller Svenskt Näringsliv företräder alla sina medlemmars politiska uppfattningar när de väljer sida i blockpolitiken. Kommunalare likaväl som företagare röstar precis som de vill. Så länge förbundsledningarna har en majoritet av medlemmarna med på vagnen så är dock de politiska preferenserna knappast några problem.
Kommunals dominerande motpart i avtalsförhandlingarna är Sveriges kommuner och landsting. Ett växande antal medlemmar arbetar emellertid hos privata arbetsgivare. Fackförbundet har sedan länge intagit en klok och balanserad hållning i rågan om offentlig och privat drift av välfärdsverksamheter. Oavsett arbetsgivarnas driftsformer så är det medlemmarnas intressen som står i förgrunden.
Annelie Nordström har - likt sin företrädare - ett avspänt förhållande till företag inom välfärdssektorn. I Lördagsintervjun gav hon exempel på där privata driftsformer rentav kan vara bättre och effektivare än förvaltningsdrivna verksamheter.
Som LO:s största förbund har Kommunal ett stort ansvar för att utveckla, förnya och förstärka fackets roll i samhället. Det duger inte att skylla på andra när medlemsantalet krymper och när LO:s röst förminskas i samhällsdebatten. Annelie Nordström har goda förutsättningar att bidra till en facklig uppryckning. Hon är personlig, orädd och kunnig. Tillsammans med IF Metalls Stefan Löfvén kan hon mycket väl bilda det dream team som LO så väl behöver.
Widar Andersson