Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En rutten stat

Sedan 1994 har Silvio Berlusconi dominerat italiensk politik.  Vilket, hur man än ser på saken, är en bedrift. Men kanske börjar han nu närma sig vägs ände?

Foto: ALBERTO PELLASCHIAR

Norrköping2009-10-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ledare
I onsdags kväll beslutade Italiens konstitutionsdomstol att ogiltigförklara den immunitetslag som Berlusconi drev igenom förra året. Lagen innebar att flera rättegångar där Berlusconi anklagades för bl a skatte- bedrägeri- och mutbrott, fick läggas i malpåse. Nu kan rättegångarna återupptas. Premiärminister Berlusconi själv fnyste bara åt den högsta domstolens beslut. Italien är världens sjunde största ekonomi. Politiskt är Italien en dvärg. År 1861 bankades Italien ihop till en stat. Ytterst få - om ens någon - italienare skulle komma på tanken att säga som svenskar då och gör att "staten, det är vi". I Axess Magasin - www.axess.se - i går skriver Andreas Danielsen om den historiska bakgrunden till Berlusconis framgångar: "Han presenterade sig som en anti-politiker, obefläckad av det gamla etablissemangets skumrask, och som sin egen lyckas smed i den privata sektorn. Slagordet framför andra var frihet - i meningen frihet från statens inblandning i medborgarnas liv. Hans attacker mot regler och skatter väckte stort gensvar, inte minst bland Italiens många egen- och småföretagare. Drygt 80 procent av Italiens företag är familjeägda och har färre än 50 anställda. Skatte- och bygglagsbrott är epidemiska fenomen (som Berlusconi "löst" genom amnestier). Statens pålagor betraktas rentav som illegitima. Premiärministerns egna förseelser upprör därför knappast." n n Silvio Berlusconi är genomkorrupt; inget snack om den saken. Mest oroande är emellertid att ett av EU:s största länder och en av världens starkaste ekonomier har en så rutten politisk och statlig struktur. Oavsett om Berlusconi faller nu eller om han lyckas klamra sig kvar mandatperioden ut, till 2013, så kvarstår de grundläggande problemen. Var finns det alternativ som kan reformera staten, införa sunda vallagar och som i vart fall hjälpligt kan ge Italien en politisk struktur av europeiskt genomsnitt?
Läs mer om