Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En rörelse som söker samförstånd

Norrköping2009-08-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag är aktiv kristdemokrat. Men hur gick det till? Visst har jag en kristen uppväxt med mig i bagaget. Men det var egentligen mer innehållet i just Kristdemokraterna som lockade. För det finns ju kristna i alla partier, så varför välja just kristdemokraterna? Många tror fortfarande att man måste vara troende för att gå med i vårt parti. Men i partiets principprogram står tydligt att partiet är ett icke konfessionellt parti, det vill säga, att det inte går att bygga politiken på direkta bibeltolkningar. Partiet hämtar istället sin inspiration från de idéer som under lång tid förvaltats av den kristna traditionen. KD är ett parti som inte i första hand utgår från ett ekonomiskt perspektiv. Ekonomiska teorier är mer vanliga när man ska beskriva vänster-, socialdemokratiska och liberala partier. De flesta partier utgår från hur man vill fördela en stats intäkter och styra över ekonomin. För KD var det andra värden som sattes högre. Därför var det också svårt för kristdemokraterna att inledningsvis säga att man hörde till det ena eller det andra blocket. Man ville pröva varje fråga utifrån ett etiskt människovärdesperspektiv istället. Nu krävde dock politiken att Kristdemokraterna på något sätt satte ner foten och tog ställning i ekonomiska frågor. Kristdemokraterna valde efter flera decennier att 1991 ingå i regeringskoalition med de tre borgerliga partierna m, fp och c. Här har vi valt att bli en motvikt till en socialdemokrati som styrt Sverige i decennier. När jag på 80-talet drogs in i partiet och började engagera mig i ungdomsförbundet hade jag precis avslutat min examen till socionom och hade ett starkt samhällsengagemang. Jag ville ha ett parti som satte människovärde och solidaritet med utsatta högt på dagordningen. Och det tyckte jag att KD gjorde. Man talade om solidaritet med fattiga länder genom höjt bistånd, om att avveckla apartheidsystemet i Sydafrika, om vikten av att arbeta för miljön, om vikten av barnens uppväxtvillkor mm. Själv engagerade jag mig tidigt för att också föra in jämställdhetsfrågorna i partiet och på så sätt förbättra kvinnors villkor. Alla dessa frågor är lika viktiga idag, men kräver kanske lite annorlunda lösningar. Jag har fångats av att den kristdemokratiska rörelsen i världen alltid har tagit ställning mot och velat förhindra fundamentalistiska strömningar från både höger och vänster. I Latinamerika har kristdemokrater samarbetat med socialdemokrater och liberaler för att störta diktaturer. I Europa samverkar kristdemokrater och socialdemokrater i många länder. Den kristdemokratiska rörelsen är känd för att vara en rörelse som söker samförstånd och samarbete över gränserna. Det gillar jag. Vi ska jobba för människors bästa. Det kan vara ett rött socialt engagemang, ett blått företagarklimat och ett grönt miljöansvar. Sån är kristdemokratin för mig!
Läs mer om