Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En frän och hård debatt

Riksdagen bjöd på en vass partiledardebatt i går. Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans tre små musketörer frågade oavbrutet efter klara besked från oppositionen. Strategin är uppenbar. Oppositionen ska beskrivas som ett fuskande vänsterexperiment med en okunnig ledare som lägger alla svåra frågor i utredningar.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2010-01-21 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Oppositionen gav svar på tal. Regeringens ansvar för "massarbetslöshet", hets mot sjuka och arbetslösa och för en ansvarslös och orättvis ekonomisk politik hamrades in. Mona Sahlin blir allt säkrare i rollen som oppositionsledare. Som vanligt i sådana här debatter var det oceaner mellan de båda blockens verklighetsbeskrivningar. Inget fel i det. Det som partierna väljer att lyfta fram förmedlar budskap om vad som är viktigast i just det partiet. Skillnaderna blir tydliga. Den borgerliga kritiken mot oppositionens ambition att "noga utreda och analysera" stora frågor som energiförsörjningen, sjukförsäkringen och a-kassan, kan mycket väl slå tillbaka mot regeringen själv. Inför förra valet mejslade alliansen ut en rad konkreta och detaljerade reformer som de lovade att genomföra till punkt och pricka. Följden av detta blev att alliansen fastnade i sin egen dagordning. Känselspröten mot omvärlden stängdes av. I ett replikskifte med Lars Ohly (V) under gårdagens debatt fick Reinfeldt tillstå att sjukförsäkringsreformen inte varit tillräckligt utredd. Regeringen följde sin ideologiska kompass och missade att lyssna in vettig kritik från folk och myndigheter. Socialdemokraterna med bundsförvanter gör klokt i att inte låsa sig för hårt vid detaljer. Alla med någon insyn i t ex sjukförsäkring och a-kassa vet att det behövs gedigna reformer för att de på ett effektivt sätt ska kunna tjäna sina dubbla syften att erbjuda trygg omställning samtidigt som människors arbetslust stimuleras. Ett regeringsalternativ som vill utreda och förankra dessa frågor innan några stora förändringar genomförs, väcker därför min sympati. Tonen var bitvis frän och hård i debatten. Mycket står på spel i höst. Vinner alliansen kan en borgerlig regeringskultur på allvar etableras. Vinner oppositionen är allt ungefär som vanligt; S regerar för det mesta medan borgerligheten tar springvik på Rosenbad.
Läs mer om