Debatt
För det första krävs det bra ledare. Just ledarskapets betydelse betonas av många, inte minst skolforskare. Med en duktig ledning som får all personal att samverka och dra åt samma håll förbättras resultaten. .
För det andra måste vi se till att de professionella i skolorna har den rörelsefrihet som krävs för att anpassa verksamheten efter elevernas behov. Det är därför som vi vill utveckla det lokala självbestämmandet, ge skolorna ökade möjligheter att profilera verksamheten.
För det tredje krävs det mer resurser. Och rättvist fördelade resurser. Det är viktigt att fördela pengar och personal efter skolornas och barnens behov. Vi måste hela tiden vara beredda att förfina fördelningen och göra förstärkningar där det behövs. Koalitionen tillför i sitt budgetförslag därför fyra miljoner kronor för särskilt stöd till elever utöver generella påslag.
Allt för lite, var den borgerliga alliansens reaktion. Och när de presenterade sitt budgetförslag utlovade de en "storsatsning" på skolan. Förutom fler anställda skulle det satsas på 162 miljoner på höjda lärarlöner.
Vi socialdemokrater är beredda att seriöst studera alla förslag som läggs i syfte att förbättra skolan. Därför granskade vi noga alliansens förslag. Och då gjorde vi samma iakttagelse som flera journalister redan gjort. Om man jämför budgetförslagen så upptäcker man att de borgerliga vill satsa mindre på skolan.
Förvisso föreslår de cirka 12 miljoner mer till barn- och ungdomsnämnden för 2008, men eftersom de borgerliga strukit s-v-mp-koalitionens förslag om riktade löneökningspengar (ungefär 25 miljoner är riktade till skolan) blir nettot drygt 10 miljoner lägre i det borgerliga förslaget.
Ord och siffror hänger alltså inte ihop i den borgerliga budgeten. Och ändå rörigare blir det när de sedan försöker förklara skillnaden. Å ena sidan vill de som sagt satsa mer på löner. Sedan förklarar samma opposition att det är fel att avsätta särskilda lönepengar.
Först förklarar oppositionen att de vill satsa mer på skolan, till exempel för att kunna anställa fler på fritidshemmen. Sedan förklarar samma opposition att de vill betala satsningar inom grundskolan med sänkta bidrag till fritidshemmen.
Sanningen är uppenbarligen att de borgerliga lovat mer än de kan hålla. Och de har onekligen lovat en hel del. I sitt budgetförslag skriver de om sänkt skatt, konsolidering av ekonomin, mer pengar till äldreomsorg och nästan allt annat. Och som sagt, en storsatsning på skolan.
Och det leder fram till en viktig slutsats. Även i ekonomiskt goda tider fordras prioriteringar. Vi socialdemokrater vill förstärka skolan. Förstärkningen kan förefalla blygsam, men skälet är att det också finns andra angelägna behov.
Men förstärkningen är betald. Med ordentligt budgeterade pengar. Inte med vackra ord.