Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elitidrott ruttnar inifrån

Norrköping2008-07-31 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mellan Fotbolls-EM och Sommar-OS kan man tillåta sig att fundera på hur vår idrottsrörelse ska klara av att behålla sina folkrörelseideal i en alltmer marknadsliberal, superkapitalistisk verklighet. Inom den kommersiella elitidrotten finns inte längre plats för några ursprungliga ideal, när de stora multinationella företagen tar över. Den utvecklingen har fått den kommersiella elitidrotten att sakta ruttna inifrån. Skärskådar man hur det går till finns det otaliga exempel på att framgång får kosta i princip vad som helst. Bara det finns pengar att tjäna. Doping i olika former, från finska "hemohes-skidåkare" till knarkande Tour de France-cyklister. Pengar, som i miljarder pumpas in för att synas och göra pengar på reklam, marknadsföring och fantasilöner till olika utövare och ledare. Allt detta gör att jag snart gett upp hoppet om att den kommersiella elitidrotten överhuvudtaget kan betraktas som idrott längre. Mot detta står då den svenska breddidrotten. Det som är kvar av det idrottsideal som så många hyllar. För även den svenska breddidrottsrörelsen påverkas av nyliberal kapitalistisk politik. Den är fortfarande uppbyggd på ideellt arbete och offentliga pengar i hög grad. Offentliga pengar som genom politiska beslut tillförs så länge idrottsverksamheten står i samklang med den samhällsnytta som vi vill ha av idrotten. Idag är det svårare att fritt välja idrott när man som barn vill in och aktivera sig. Den som har välbeställda föräldrar har större valmöjligheter än den som har fattigare föräldrar, som en följd av att de offentliga pengarna blivit mer otillräckliga. Detta måste, genom politiska beslut, ändras om vi ska motarbeta de klassklyftor som växer sig allt större i dagensw samhälle. Även om kommunerna är de stora finansiärerna till den breda idrotten, drygt 4 miljarder ges till den organiserade idrotten i landet via kommunerna, är idrotten också beroende av staten. Kommunernas möjligheter beskärs nu genom det politiska beslutet att frysa statsbidragen under 2009. Staten bidrar, även via Svenska spel, med cirka 1,5 miljarder, där Svenska spel står för ungefär två tredjedelar. Alltså en koppling till spelandet och de kommersiella intressena. Dessa summor är en följd av politiska beslut. Den direkta kopplingen mellan offentlig sektor och idrott är uppenbar. Utan det stödet vore den ideella idrottsrörelsen ingenting. Detta är viktigt att komma ihåg när vi diskuterar idrott och politik. Jag tycker att idrottsrörelsen vore betjänt av att frikoppla den superkommersiella elitidrotten som idag på många sätt är moderna gladiatorspel. Vi behöver också ta bort den ekonomiska kopplingen mellan Svenska spel och den organiserade idrotten. Ge idrotten mer stöd via offentliga sektorns vanliga bidragssystem för att hjälpa till att skapa rättvisa förutsättningar och möjligheter för alla att idrotta på sina egna villkor. Det kan åter öka förtroendet för idrottsrörelsen och skapa rättvisa och jämlikhet för alla.
Läs mer om