Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Direktdemokrati med Eriksson

Det är för långt mellan valen i Sverige. Väljare och valda riskerar att glömma bort varandra mellan varven. Fler och bättre inslag av direktdemokrati kan bidra till ökad vitalitet.

Foto: unknown

Norrköping2010-06-08 05:45
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Peter Eriksson är språkrör för Miljöpartiet. Eriksson och Miljöpartiet skiljer ut sig lite från de övriga partierna. Visst har MP suttit i riksdagen i snart tjugo år. Visst har Peter Eriksson varit heltidspolitiker väldigt länge. Men han har fortfarande en dragning till alternativrörelsefrågor som t ex direktdemokrati, folkomröstningar och folkinitiativ.

Till hösten släpper Eriksson boken ”Folkinitiativ, Handbok i direktdemokrati”. I går var han på stadsbiblioteket i Falun och berättade om varför valda politiker inte ska få vara i fred under mandatperioderna.

Jag slank in en stund.

Riksdagen har nyligen fattat beslut om ändringar i grundlagen. Medborgerliga krav på folkomröstningar kommer att bli svårare att ignorera för politikerna i kommuner och landsting.

Det är angeläget med reformer som kompletterar den representativa demokratin. Partierna har monopol på att utse kandidater till politiska uppdrag. Partiernas medlemsantal sjunker stadigt som andel av befolkningen. Medlemmarna blir därmed allt mindre representativa för resten av befolkningen. Sverige har extremt långa mandatperioder. När valdagen 19 september är avklarad så dröjer det fyra år innan ett enda val anordnas. En stor del av befolkningen riskerar mer eller mindre bokstavligt att glömma bort vårt demokratiska statsskick.

Ökade och förbättrade möjligheter för medborgarna att ta initiativ till hyfsat jämlika dialoger med de valda politikerna är därför goda nyheter för demokratin.

I den nya grundlagen slås fast att om 10 procent av de röstberättigade i en kommun begär en folkomröstning så blir det folkomröstning om inte minst 2/3 delar av fullmäktiges politiker röstar emot. Självklart finns det motsättningar mellan representativ demokrati och direktdemokrati. Rätt hanterade kan dessa motsättningar skapa positiv dynamik åt beslutsfattandet.

Riksdagen skulle dessutom snabbt behöva tillsätta en ny grundlagsutredning för att försöka få partierna att enas om ett nytt valsystem. Mandatperioderna kan gärna vara fyra år. Det skapar stabilitet. Men mandatperioderna kan gå omlott. Ett rejält val minst vartannat år försvårar för folk och politiker att glömma bort varandra.

Peter Eriksson skriver boken tillsammans med Bruno Kaufmann. Boken ges ut på Premiss förlag i höst.

Läs mer om