Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det blir dyrt med gamla diktaturer

Under det senaste dryga året har EU-ländernas ledare varit upptagna med att försöka rädda banker och finansinstitut från smittsamma konkurser.  På EU:s toppmöte i dag står livräddning av medlems- och eurolandet Grekland högst på dagordningen.

På onsdagen demonstrerade 7000 personer utanför EU-kontoret i Aten. Här bränns en flagga i protest mot den grekiska regeringens agerande. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/Scanpix

På onsdagen demonstrerade 7000 personer utanför EU-kontoret i Aten. Här bränns en flagga i protest mot den grekiska regeringens agerande. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/Scanpix

Foto: THANASSIS STAVRAKIS

Norrköping2010-02-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Grekland är totalt kört i botten. Utlandsskulden beräknas vara ungefär två tusen miljarder kronor. Det mesta av lånen ligger i franska och tyska banker och kreditinstitut. Till detta ska läggas inhemsk upplåning på ett tusen miljarder. n n Grekland är ett litet land med cirka elva miljoner innevånare. Det är en omogen demokrati. Militärjuntan störtades 1974. De två stora partierna har drag av släkt- och familjeföretag. Stora EU-länder och andra ekonomiska stormakter skulle inte bry sig så mycket om Grekland om det inte vore för att landet är med i euro-samarbetet. Den hotande statskonkursen måste undvikas till varje pris. Den grekiska regeringen kämpar med näbbar och klor för att få stopp på det fria fallet i ekonomin. Regeringen saknar dock auktoritet. I går strejkade uppemot en miljon offentliganställda greker mot regeringens sparpaket. Den offentliga sektorns kaka har varit - som det sades i Sverige förr i tiden - liten men säker. Löneläget är lågt men jobben har varit trygga och pensionssystemet förhållandevis generöst. Regeringens sparpaket innehåller en mängd förslag. Höjda skatter för dem med goda inkomster, en plan för hur pensionsåldern stegvis ska höjas till 63 år, frysta löner och indragningar av specialförmåner står bl a på programmet. n n På ett eller annat sätt måste euro-länderna träda in med bistånd till Grekland. Börjar euron svaja än mer än vad den gjort den senaste tiden så slår det hårt mot alla euro-länder. Grekland är inte ensamt om att ha monstruösa ekonomiska problem. Portugal och Spanien ligger inte långt efter i underskott och skuldsättning. Kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor’s varnar för att man kan komma att sänka betyget för både Portugal och Spanien. Det finns säkert många olika och sammansatta orsaker till de enorma problemen i dessa tre länder. En gemensam nämnare med viss betydelse kan vara ländernas moderna erfarenheter av diktaturer och militärjuntor. Det tar lång tid för demokratin att sätta sig. Framförallt tar det lång tid för folkvalda politiker att skapa det slags förtroende och auktoritet som krävs för att få påfrestande sparpaket genomförda. Finns det sådana samband som jag spekulerar om ovan så borgar det för flera decennier av kraschande medlemsländer. Minns att de flesta av EU:s nya medlemmar är gamla kommunistdiktaturer. Det kommer att krävas stark sammanhållning och kraftiga nypor i Europeiska Unionen för att stå pall för dagens och framtidens ekonomiska och demokratiska stormar. Dagens toppmöte kommer att ge en fingervisning om hur EU och euro-länderna tänker lägga upp sin krishantering.
Läs mer om