I flera artiklar på nyhetsplats har Folkbladets Malin Perk rapporterat om en mamma i Norrköping som kämpar för att få ha vårdnaden om sina barn. Hennes son är redan omhändertagen. I en ny rättsprocess prövas just nu om även hennes dotter ska placeras i en annan familj. Sådana här ärenden är till sin natur dramatiska och uppslitande. Socialtjänstens medarbetare har att fatta ohyggligt svåra beslut. Jag har självklart inte tillräcklig insyn i fallet för att kunna ha en uppfattning om det berättigade i socialtjänstens begäran om att kvinnans barn ska omhändertas.
Ledare
n n I mina ögon är det däremot märkligt att mamman förvägras möjligheten att få sitt fall prövat av ett annat socialkontor.
Av skäl som jag inte känner till har det skurit sig totalt mellan mamman och socialkontor Söder som handlägger frågan om omhändertagande av hennes barn. Socialtjänstens myndighetsutövande i sådana här svåra ärenden skulle vinna på möjligheten till en "second opinion" från kollegor med friska ögon och utan risk för förutfattade meningar. Enligt vad mamman sagt i Folkbladet så har hon själv haft en trasslig uppväxt och barndom som bl a inneburit uppslitande kontakter med samma tjänstemän som nu ansvarar för utredningen om hennes egna barn.
Förhåller det sig på det viset kan i vart fall jag ha förståelse för att mamman kan känna sig chanslös och dömd på förhand. Myndighetsbeslut av den här arten kan naturligtvis inte omfattas av samma slags valfriheter som gäller för skolor och vårdcentraler. Myndighetsbeslut är inte valbara. Dock finns det inget som hindrar myndigheten att ha arbetsrutiner som innebär att en medborgare kan få sitt fall prövat av någon annan på myndigheten än den handläggare som tilldelats ärendet.
Morgan Eklund (S) är ordförande i Norrköpings Socialnämnd. I en intervju med Malin Perk i dagens tidning svarar han tämligen undvikande på frågan om människors möjlighet att få sin sak prövad av ett annat socialkontor.
Eklund kan självfallet inte säga så mycket specifikt om det enskilda fallet. Känsliga personuppgifter och djupt privata omständigheter ska inte valsa runt i tidningarna.
n n Men Morgan Eklund borde fundera igenom hur den förvaltning han ansvarar för ska förhålla sig i en sådan situation som Folkbladets artiklar har lyft fram i ljuset.
Att hänvisa till "barnets bästa" är inte ett glasklart skäl att säga nej till mammans önskemål om att ett annat socialkontor ska gå igenom ärendet. Det kan faktiskt vara tvärtom. Ett omhändertagandebeslut som rekommenderas av två socialkontors utredningar kan vara lättare att leva med för föräldern. Därmed ökar också chanserna för att föräldern kommer att samarbeta med myndigheterna på ett sådant sätt som befrämjar det omhändertagna barnets framtida livschanser.
Jag säger inte att det är så i det här fallet. Det vet jag inget om. Men det skulle vara kunna så. Vilket borde vara skäl nog för att inta en öppen attityd till sådana önskemål som mamman framfört i Folkbladet.