Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det är inte värre än det är

De allra flesta är arbetslösa en kortare period, det är först när arbetslösheten blir långvarig som den kan bli problematisk och då främst för de unga.

Norrköping2013-08-16 07:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Långtidsarbetslösheten i Sverige är bland de lägsta i Europa. Ser man till hur vår arbetsmarknad har utvecklats jämfört med andra länder i EU kan man konstatera att arbetslösheten har ökat i 18 länder och endast ett fåtal länder kan uppvisa en bättre sysselsättningsutveckling än Sverige.

Ungdomsarbetslösheten har legat på en hög nivå sedan 1990-talskrisen. Även om den officiella ungdomsarbetslösheten är 25 % innebär det inte att var fjärde ungdom är arbetslös eftersom över hälften av ungdomarna i åldern 15-24 är studenter som inte söker jobb och de räknas inte med i arbetskraften.

Räknar vi istället de arbetslösa ungdomarnas andel av hela befolkningen i åldern 15-24 år är det cirka 12 % som är arbetslösa – men då räknas studenter som söker jobb alltså extra- eller feriejobb in. I länder som Sverige, Finland och Island ökar incitamenten att söka sommarjobb eftersom inget studiemedel betalas ut under sommaren.

Även om vi tar situationen på största allvar så ska vi inte måla upp situationen värre än vad den är.

Men även i dåliga tider finns anställningar. I mars var 415 000 personer arbetslösa i Sverige. Men då ska man komma ihåg att antalet nyanställningar förra året var ca 1,3 miljoner enligt Akademikernas a-kassa. De allra flesta är arbetslösa en kortare period, det är först när arbetslösheten blir långvarig som den kan bli problematisk och då främst för de unga.

Drygt 190 000 ungdomar mellan 16 och 29 år i Sverige, varken arbetar eller studerar enligt arbetsförmedlingen. Dock menar OECD att det är en liten grupp i Sverige och säger samtidigt att internationella jämförelser försvåras av att länderna har olika mått på vilka som ingår. Men oavsett vilket mått är ungdomsarbetslösheten allvarlig både för individen och för samhället.

För samhället är det ett stort resursslöseri och för ungdomar i denna kategori finns stora risker att fastna i utanförskap. Det är viktigt att ha någonstans att gå när man är 16 år, någon som väntar på en och att man känner sig behövd. Det absolut bästa är att ungdomarna väljer studier men annars ska stöd snabbt sättas in för att möjliggöra en etablering på arbetsmarknaden.

Alliansen har sänkt trösklarna för att unga ska komma in på arbetsmarknaden bland annat genom den sänkta arbetsgivaravgiften men också den sänkta restaurangmomsen.

Vi har också genomfört ett stort antal reformer inom utbildningsväsendet för att rusta våra ungdomar för arbetsmarknaden. Det här anser vi vara rätt väg för att ta ansvar för att ungdomar kommer i arbete.

Det gör mig därför orolig att socialdemokraterna om de vinner valet vill strama åt ekonomin genom skattehöjningar på 30 miljarder kronor. Bland annat vill S att det ska bli uppemot 40 000 kronor dyrare per år att anställa en person under 26 år även miljöpartiet har nu anslutit sig till denna politik. Detta är oroväckande!

Bättre då med mer allianspolitik där utbildning, billigare och enklare att anställa och förutsättningar för en bättre matchning mellan utbildning och arbete ska rusta våra unga för de lediga jobb som faktiskt finns.

Läs mer om