Delaktighet framför order från ovan
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Utmaningarna är stora. Den förbättrade tillgängligheten och den höga kvaliteten i vården måste åstadkommas samtidigt som ekonomin i landstingets verksamhet bringas i balans. Vi har som politisk ledning tilltro till ansvariga chefers vilja och förmåga att tillsammans med sina medarbetare lösa den uppgiften.Omvälvande politiska beslut uppifrån är inte vår medicin. Det hastigt tillkomna strukturbeslutet hösten 2003 - i en ekonomisk situation som liknar dagens - skapade fler problem än det löste. I stället för överrumpla medarbetarna med uppifrånbeslut av det slaget vill vi se de många små och stora förslagen till en kostnadseffektivare och tillgängligare hälso- och sjukvård som medarbetarna själva fått vara med om att utarbeta.
Underskotten i vården har varit återkommande de senaste åren. I år har de växt ytterligare. En viktig anledning är att nya medarbetare har anställts i verksamheterna i en omfattning som det tyvärr saknats ekonomisk täckning för. Tidigare har underskotten vägts upp av överskott i förvaltningen av de anställdas pensionsmedel. Där är det bl a börsen som ger plus eller minus. Med den senaste tidens börsutveckling står det nog klart för alla att vår hälso- och sjukvård måste stå på en stabilare grund. Utgifterna för vården får inte vara större än inkomsterna från landstingsskatt, statsbidrag och avgifter. För att undvika en hårdare åtstramning 2008 gör vi ett avsteg från målet om 2 % avkastning på nettokostnaden. För 2009 signalerar vi dock redan i denna finansplan en 1-procentig kostnadsreducering.
Finansplanens kärva budskap bör ses mot bakgrund av att hälso- och sjukvårdens utrymme ökat med drygt 400 miljoner kronor de senaste åren förutom indexuppräkning. För 2008 får hälso- och sjukvårdsnämnden en ramökning med 130 miljoner kronor till totalt 7,7 miljarder kronor. Det är viktigt att inte bara de "nya" pengarna diskuteras. En fråga som ständigt måste ställas är om östgötarna får mesta och bästa möjliga vård för de resurser vi redan förfogar över.Det är nu ett stort uppdrag såväl för oss politiker som för chefer och medarbetare inom landstingets verksamheter att med bibehållen tillgänglighet och kvalitet i vården skapa balans i ekonomin. För att möta den utveckling och de kostnader som morgondagens hälso- och sjukvård kräver måste landstinget ha en fortsatt stabil ekonomi.