Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De nyliberala spottloskorna

Socialdemokraternas främsta kännetecken är knappast principfasthet. Partiets sekellånga framgångar och väljartycke beror i allt väsentligt på socialdemokratins närhet till Kajsa Wargs berömda matlagningsdevis "man tager vad man haver". Förmågan att "laga efter läge" är partiets största tillgång.

Foto: Evan Vucci

Norrköping2009-01-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vid en ytlig betraktelse kan man därför kanske anse att Skånes socialdemokrater har en poäng när de kritiserar sin partiledning för att sitta alltför hårt fast i 1990-talets regelverk för den ekonomiska politiken. Nya tider och nya kriser kräver nya regelverk. Så kan det vara. Svenska Dagbladet skrev om Skånesossarnas kritik i helgen. Distriktsordföranden Heléne Fritzon och de andra s-skåningarna hävdar att det är fel med budgettak, inflationsmål och andra restriktioner för den politiska ekonomin. Skåne är hemvist för sossarnas mer fraseologiska vänsterfalang. Det märks. Till Svenskan säger Fritzon att den gamla budgetpolitiken har "präglats alltför mycket av nyliberalism och ensidigt hyllande av marknadsekonomin". Det är förstås trams. "Nyliberalism" används som en allmän spottloska mot allt som vänstern ogillar. Begreppet förlorar totalt sitt värde när låg inflation och ordning och reda i den offentliga ekonomin beskrivs som nyliberalt och gynnande av marknadsekonomin. Än märkligare blir det när den rakt motsatta politiken - skapandet av gigantiska underskott á la Bush och Berlusconi - också beskrivs som nyliberalt. Riktigt snurrigt blir det när det som skälls för nyliberalt i USA och Italien samtidigt lyfts fram som modell och rättesnöre för den kommande socialdemokratiska politiken i Sverige. För min egen del vill jag avråda från överideologiseringar såväl av Bush låt-gå-ekonomi som av Sahlins ordning-och-reda-ekonomi. Det räcker med att konstatera att låt-gå-ekonomin har ställt till enorma problem för människor, företag och för den offentliga sektorn. Att Mona Sahlin och socialdemokraterna väljer att hålla fast vid ordning och reda är därför helt i sin ordning. Man lagar, kort sagt, efter läge. Och det torde finnas ytterst få - om ens något - läge där folkflertalet och företagen har något att vinna på gigantiska statsskulder, stigande inflation och på en stat som tvingas låna dyra pengar för att hålla i gång den dagliga välfärdsverksamheten.
Läs mer om