Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför vill jag ha kvar monopolet

Nu börjar vi sakteligen närma oss januari 2009 då apoteksmonopolet kan komma att skrotas enligt vad regeringen har flaggat för. Det finns planer på att sälja ut en stor del av apoteken runt om i Sverige, något som alla fyra borgerliga regeringspartier har enats om. Skulle man börja sälja snart efter årsskiftet och i stundande lågkonjunktur reas apoteken i realiteten ut, vilket gör hela historien om utförsäljningen ännu sorgligare.

Norrköping2008-12-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Som ni förstår ställer jag mig väldigt kritisk till regeringens planer på att sälja ut delar av apoteken. Visst kan jag tycka att det vore positivt att vissa enklare receptfria läkemedel som nässpray och nikotintuggummin fanns tillgängliga i exempelvis matbutikerna. Men som jag ser det handlar apoteksmonopolets vara eller icke vara om framförallt tre aspekter: 1. Utförsäljningarna av apoteken riskerar vartefter att bli till nedläggningar i ytterområdena. På de platser där det bor få människor och det inte är direkt lönsamt att driva en affärsverksamhet är det fullt möjligt att invånarna istället får klara sig utan apotek i närområdet. Det kan bli problematiskt för dem som har svårt att ta sig in till stan för att få sina mediciner. Som jag har förstått föreslås det i regeringens tillsatta utredning om försäljning av apoteken att Apoteket AB ska ha ett övergångsansvar för bland annat service i glesbygden. Det känns inte helt betryggande i det långa loppet, när övergångsansvaret har upphört.
2. Det handlar också om konsumentmakt. Idag säger farmaceuten till kunderna att välja ett billigare alternativ än den specifika varan man frågar efter, som man förmodligen känner till för att man har sett reklam om den. När monopolet försvinner och säljarnas uppgift blir att i första hand se till vinster istället för kunder kommer det inte vara så längre. De kommer naturligtvis vilja sälja det dyraste. Därmed försvagas konsumentmakten. 3. Att vi medborgare och kunder kommer få billigare läkemedel, som verkar vara den borgerliga regeringens paradargument, tror jag inte på. Sverige har med internationella och europeiska mått relativt låga läkemedelskostnader idag. I Norge har privatiseringen av apoteken lett till att endast tre stora företag täcker nästan hela marknaden. När några få privata företag tar över på det sättet kan det istället leda till att priserna höjs. Det ska väl till ett mirakel för att hindra att borgerligheten säljer ut våra apotek. Det är verkligen synd, tycker jag. I realiteten innebär det statliga monopolets avskaffande införandet av privat oligopol, med tanke på att regeringen vill sälja ut cirka 100 apotek åt gången. Det är alltså bara några få storföretag som har möjlighet att etablera sig. Jag tror att privat oligopol på apoteksverksamheten kan bli mycket sämre än det statliga monopolet. Idag är det Apotekets uppgift att ta in de bästa läkemedlen till de lägsta priserna. Läkemedelsföretagen vill komma in hos Apoteket och tvingas gå ner i pris. Den moderatledda regeringen ser nu till att omkullkasta detta.
Läs mer om