Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för en ny hiv-kampanj

Norrköping2008-01-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Under en tid har det rapporterats om allt fler fall av hiv och aids i Sverige. Innan jul gick även den folkkäre artisten Andreas Lundstedt ut och berättade att han här hiv-positiv. Det möttes med stöd och av respekt för det mod han visade genom att avslöja sin hemlighet. Men det möttes också av chock. Det här är ju en känd men ändå jordnära människa som är väldigt omtyckt. Hur kan det vara möjligt? Här skulle jag vilja stanna upp en stund. Varför blev vi så chockade, egentligen? Hiv-smittan har faktiskt ökat drastiskt. Smittskyddsinstitutet har framställt statistik som visar att de 252 fall av hiv som rapporterades under första halvåret 2007 var det högsta halvårsantalet sedan rapporteringen startade för 20 år sedan. Ändå vet man att det under det andra halvåret brukar vara betydligt fler inrapporterade fall än under der första, eftersom många smittas under sommaren. Detta halvårsresultat visar en ökning på 40 procent jämfört med samma period under 2006. För mig är det en väldigt skrämmande siffra. Det är inte bara hiv som ökar av de sexuellt överförbara sjukdomarna. En av de allra vanligaste, klamydia, ökar dramatiskt. Under den första halvan av 2007 ökade antalet anmälda fall av klamydia med 52 procent. Viss ökning kan förklaras med en ökning av antalet undersökta, men det är fortfarande en markant ökning. Men klamydia går att bota. Det som är mest oroväckande med dessa siffror är att om fler kan bli smittade av det ökar även risken för att fler blir smittade av hiv. Informationen från Smittskyddsinstitutet som visar att flera sexuellt överförbara sjukdomar ökar i Sverige är alarmerande. Men samtidigt kan den som drabbas vara glad att bo i Sverige på 2000-talet. Som hiv-positiv går det att leva ett långt och förhållandevis normalt liv tack vare bromsmediciner. Det tyder bland annat aidsstatistiken på som visar att anmälda fall av aids minskar något. För 20 år sedan var hiv och aids vanligast bland vita homosexuella män i västvärlden, idag är det framförallt kvinnor i Afrika som drabbas. Där har man inte samma möjligheter att få hjälp och mediciner. Det är orsaken till att hela generationer dör ut i områden i bland annat södra Afrika. Hiv och aids är därför mycket nära sammankopplat med fattigdom. Det handlar inte om vanor och beteenden. Det handlar framförallt om resurser och kunskap. Brist på resurser är på många sätt en konsekvens av fattigdom, och därför blir det inte ett lika akut problem i Sverige där vi kan räkna med att få hjälp om vi skulle drabbas. Kunskapen å andra sidan kan lättare gå förlorad. Det verkar utifrån smittskyddsinstitutets siffror som att den allmänna kunskapen om skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar har försämrats. Det tror jag skulle kunna vara en orsak till att smittorna sprider sig i högre takt. Därför vill jag stämma in i de röster som nu efterlyser en ny hiv/aids-kampanj för att öka medvetandet om att viruset sprider sig även i Sverige.
Läs mer om