Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bromsa antalet friskolor

Norrköping2008-01-30 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den senaste veckan har det rapporterats från Skolverket om att fler fristående gymnasieskolor dyker upp parallellt med att elevantalet inom kort kommer att sjunka ganska rejält. Det uppstår en överkapacitet som leder till en hårdare kamp om eleverna och högre kostnad per elev samtidigt som många gymnasieskolor runt om i landet troligen kommer bli tvungna att läggas ned. Att elevkullarna ändras i storlek kan vi inte göra så mycket åt, men annorlunda borde det vara med överetableringen av friskolor. Jag tror på en offentligt finansierad skola med hög kvalitet för alla som utgör en mötesplats för människor med olika bakgrunder. Men det innebär inte att jag är emot friskolor. Tvärtom tycker jag att det finns många bra friskolor som bidrar till en positiv mångfald i kommunens utbud av utbildning och pedagogik. Vad jag däremot ställer mig kritisk till är friskolornas överetablering. Vinstdrivande företag kan tjäna stora pengar på att starta fristående gymnasieskolor eftersom kommunen betalar ersättningar och bidrag till företagen trots att kommunen inte står som huvudman eller garanteras någon större insyn som är vikig för demokratins skull. När det är så lätt att starta friskolor kan det slå hårt mot kommunerna. Finansieringen av eleverna i fristående skolor måste tas från samma skattefinansierade pengapåse som finansieringen av den offentliga skolan, vilket alltså ger den offentliga skolan mindre pengar. Detta är ett hot mot kvaliteten i den kommunala skolan. Det innebär också att ju fler fristående skolor som startas, ju högre blir risken att en kommunal skola måste läggas ned. Norrköpings kommun är inget undantag, här går redan drygt 20 procent av gymnasieeleverna i friskola, och ännu fler skolor ansöker om att få starta.Förutom de ekonomiska resurser som försvinner från de offentliga till de fristående skolorna kan det bli väldigt kostsamt för kommunen om fristående skolor skulle upphöra med sin verksamhet. Kommunen är nämligen alltid ansvarig för att varje elev garanteras skolgång. Hög etableringsgrad av friskolor i en kommun innebär mindre pengar till den kommunala skolan, vilket i sin tur innebär svårigheter att snabbt bereda plats inom den offentliga skolan till alla de elever som skulle drabbas om en friskola går i konkurs eller av annan anledning lägger ned sin verksamhet. Framförallt med bakgrund i de ekonomiska merkostnaderna och riskerna anser jag att kommunerna behöver ett redskap för att bromsa överetableringen av friskolor. Jag skulle vilja se att det infördes ett kommunalt veto för att kunna stoppa en friskola att starta om den innebär en risk för kommunens budget. Det handlar inte om att förbjuda alla friskolor, det vore inte önskvärt. Men den utveckling vi ser nu, inte minst i Norrköping, innebär ett hot mot den offentliga skolans kvalitet och möjlighet att ta sitt ansvar att tillgodose alla elever en god skolgång.
Läs mer om