Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bodströms framtid

Foto: YVONNE SELL / SvD / SCANPIX

Norrköping2007-11-10 00:09
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Thomas Bodström är riksdagsledamot för socialdemokraterna, ordförande i justitieutskottet och brottsmålsadvokat med egen (delägd) byrå. Ledare
Att som Bodström, ha ett arbete vid sidan av riksdagsuppdraget, provocerar. Många övriga ledamöter - i vart fall på de Stockholmsnära bänkarna - känner sig säkert utmanade av Bodströms dubbeljobb. Väljarna kanske frågar sig varför inte fler av riksdagsledamöterna anser sig ha tid att upprätthålla civila yrken?Därför blir jag inte det minsta förvånad när borgerliga ledamöter i justitieutskottet kritiserar Thomas Bodströms återupptagna yrkesarbete. I radions Ekonyheter i går hävdade några av dem att Bodström riskerar att missköta sitt riksdagsuppdrag. B la uppgavs att utskottet - p g a Bodströms tidsbrist - hade haft svårt att boka in en middag med justitieministern.Det lär nog ordna sig med middagsätandet. Thomas Bodström kan ta den sortens kritik med ro. Att kombinera uppdraget som riksdagsledamot med yrkesarbete är helt rätt. Alltför många ledamöter har "förstatligats" och "tjänstemannafierats".
Riksmötets grundtanke är att representanter från olika delar av medborgarnas skiftande verkligheter, då och då skall samlas för att dryfta gemensamma och nationella angelägenheter. Om den stora massan av ledamöter i allt väsentligt bara representerar den politiska klassens verklighet, så undermineras det representativa systemet.Thomas Bodström bör däremot lyssna på de kritiska synpunkter som framförts av den socialdemokratiska ledamoten Susanne Eberstein. Hon har pekat på de risker för sammanblandning av roller som den välkände och profilerade Bodström kan råka ut för. Nyligen framträdde t ex Thomas Bodström i en stort uppslagen artikel i en av kvällstidningarna. Han uttalade sig som hård och rättfram advokat i ett av de brottsmål hans byrå har åtagit sig. För den som bara läste artikeln flyktigt framstod det emellertid som oklart om det var förre justitieministern, nuvarande ordföranden i justitieutskottet eller brottsmålsadvokaten som yttrade sig.Möjligen är det tunga uppdraget som ordförande i justitieutskottet svårt att förena med åtaganden som profilerad advokat i uppmärksammade brottsmål.Sammanblandningen av roller och uppdrag kan ställa till problem för Thomas Bodström. Han borde därför nöja sig med att vara "menig" ledamot och lämna över ordförandeuppdraget i utskottet till någon annan.Men framförallt borde fler riksdagsledamöter göra som Thomas Bodström.
Läs mer om