Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslut i blindo

I går samlades Östergötlands landstingspolitiker i Linköping. Mötet, som fortsätter i dag diskuterade det ekonomiska läget och beslutade om en finansplan för verksamheten. Jag var där.

Norrköping2008-11-26 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Landstingets revisorer slog an tonen när de konstaterade att landstingspolitikerna troligen inte kommer att nå de verksamhetsmässiga och finansiella mål som politikerna beslutat om i sin budget. Jag skriver "troligen", eftersom revisorerna bedömde faktainnehållet i planen som så pass knapphändigt att det inte gick att göra några pålitliga prognoser. Anders Senestad, moderat ledamot i landstingsstyrelsen från Söderköping, lät sig dock inte nedslås. Från talarstolen slog han kavat fast att "vår linje är rätt": Socialdemokraternas Anna-Lena Sörenson höll inte med. I ett välmatat anförande byggde hon vidare på revisorernas kritik. Hon ställde kritiska frågor om bristen på uppföljning av vad som händer ute i verksamheten. Landstinget genomför just nu stora besparingsprogram. I sådana lägen, hävdade Sörenson, är det extra noga att veta hur sjukvårdens tillgänglighet och kvalité påverkas. Men den senaste redovisningen av siffror på väntetider och andra viktiga uppgifter redovisades i mars månad. Nästa redovisning är utlovad till "någon gång efter jul". Det är naturligtvis helt otillständigt att de beslutande och ansvariga politikerna inte vet vad deras beslut och besparingsprogram har för effekter. Eller om besluten har några effekter överhuvudtaget.

Landstingsrådet Lasse Pettersson (vl) hänvisade till krånglet med det digitala patientjournalsystemet "Cosmic". Systemet fungerar inte som det var tänkt. Därför kommer inte uppgifter om väntetider och kvalité fram. Pettersson har kanske rätt om "Cosmic". Men då får väl han och majoriteten ta fram uppgifterna på något annat sätt. Landstinget är en avancerad tjänsteproducent med en årlig budget på drygt nio miljarder kronor. Politiker som sitter och fattar ekonomiska beslut mer eller mindre i blindo är sannerligen inte vad sjukvårdsproduktionen behöver.
Läs mer om