Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bättre stöd till unga brottsoffer

Norrköping2008-03-29 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att unga får kvalificerat stöd genom hela rättskedjan är oerhört viktigt. På flera håll i landet har stödcentrum för unga brottsoffer växt fram. Verksamheten bedrivs i nära samarbete mellan socialtjänst och polisen. Unga brottsoffer och vittnen kan genom dessa centrum få stödsamtal, rådgivning och praktisk hjälp vid till exempel kontakter med försäkringsbolag. Det är angeläget att barn och unga i hela landet kan få ett sådant här stöd. Debatt
Uppgifter från poliser och åklagare om att unga allt mer sällan vill anmäla brott eller ställa upp i rättegångar är oroväckande och hotar i förlängningen hela rättssamhället. Vi tror att stödcentrum för unga brottsoffer och liknande verksamheter fyller en mycket viktig funktion för att unga ska känna trygghet i rättsprocessen och kunna bearbeta sina upplevelser och känslor orsakade av brottet. Inte minst för att säkerställa att inte brottsoffret på grund av icke bearbetad ilska och hämndbegär, själv begår ett brott. Vi vill att unga under 15 år som begår brott ska få en tydlig markering om att det de har gjort är fel. Detta ska ske genom att fler brott utreds av polis och åklagare. Även om den som är under 15 år inte är straffmyndig tror vi att en utredning har betydelse. Det handlar om ett brottofferperspektiv, särskilt vid misstanke om våldsbrott. Den som har utsatts för brottet - och inte sällan själv är ett barn - har ett berättigat intresse av att få brottet utrett. När det gäller den unga lagöverträdaren kan polisutredningen tjäna som ett viktigt underlag för socialtjänstens arbete med att lämna adekvat stöd. En utredning kan också göra det lättare att övertyga barnet och barnets föräldrar om brottets allvar och behovet av behandlingsinsatser. En översyn av de straffprocessuella reglerna för lagöverträdare under 15 år med detta syfte har nu påbörjats på uppdrag av regeringen. Översynen omfattar även frågan om att låta de brottsförebyggande myndigheterna med tvång få drogtesta barn under 15 år som misstänks vara narkotikapåverkade. Ju bättre möjligheter samhället har att tidigt ingripa mot drogmissbruk, desto större möjligheter att förhindra att unga utvecklar ett kriminellt beteende. Följden av översynen ska även bli en mer lika hantering i landet. Idag kan brott med en misstänkt under 15 år utredas av polis under vissa villkor, men siffror från Brottsförebyggande rådet visar på stora skillnader i landet. I vissa län utreds hälften av anmälningarna, i andra län enbart tre procent. Detta är inte acceptabelt när målet är en enhetlig rättstillämpning. Det handlar om ett väl fungerande stöd för unga brottsoffer och vittnen och om tidiga och tydliga insatser mot unga lagöverträdare. Vi kommer att fortsätta arbetet för att säkerställa ett väl fungerande rättsväsende för våra barn och ungdomar i hela vårt land.
Läs mer om