Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åttioen påvliga tal

Benedictus XVI är påve. I dag är han i Getsemane i östra Jerusalem. Under sin rundresa i det konfliktfyllda området ska den katolska kyrkans överhuvud hålla inte mindre än åttioen stycken tal. Stridigheterna i Mellanöstern handlar i grunden om mark och makt. Men ingen kan blunda för att konflikten är religiöst exploaterad.

Norrköping2009-05-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mer eller mindre betydelsefulla subkulturer inom kristendomen, judendomen och islam gör allt vad de kan för att peppra dagspolitiken med religiösa och historiskt laddade övertoner. Påven har hittills inte gjort sig känd som en fingertoppskänslig diplomat. Under sin relativt korta tid i ämbetet har han hunnit med att reta såväl muslimer och judar. Benådandet av den förintelseförnekande biskopen Richard Williamson gjorde inte påven särskilt populär i det judiska samhället. Många inom islam blev förtörnade när Benedictus XVI för ett par år sedan citerade långa stycken ur medeltida dokument som sades bevisa den islamska religionens fallenhet för våld och andra grymheter. Det finns därför en påfallande oro för att påven i något eller några av alla sina tal ska göra ont värre i den plågade regionen. Påvens resa annonseras som en pilgrimsfärd i Jesus fotspår. Jesus vandrade fritt över de gränser som idag är politiskt och militärt minerade. Benedictus XVI rör sig inte lika fritt. Säkerhetspådraget är enormt. Men yttrandefriheten har påven kvar. När hans åttioen tal är levererade och klara så hoppas jag att det är relevant att sammanfatta besökets betydelse med en strof ur Björn Afzelius sång "Fröken Julie": "Det gjorde ingen skada, men det gjorde ingen nytta".
Läs mer om