Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är du lönsam lilla vän?

Norrköping2012-04-10 06:35
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi måste jobba mer och längre sägs det med jämna mellanrum av dom som vet hur det ligger till med landets ekonomi. Det är möjligt att det är så. Själva hör vi till de generationer som började jobba vid 14 - 15 års ålder, så vi hann med en ansenlig massa år, varav många var låg- eller oavlönade, innan vi fick pension. Dessutom har vi knappast dragit benen efter oss en enda dag efter pensionsåldern heller så vi har inte speciellt dåligt samvete för eventuellt dålig svensk ekonomi. Men om det nu är så viktigt med fler arbetande timmar i landet så finns det andra trådar att rycka i än att uppmana de som redan har jobb och jobbar så mycket dom kan att dom ska jobba ännu mer.

I Kommunals rapport ?Hänger din mammas trygghet på dig?? säger man att uppskattningsvis 100 000 personer anger vård av anhörig som främsta skäl till att de gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta. Andelen av befolkningen som var 80 år eller äldre och fick offentlig äldreomsorg år 1980 var 62%. År 2006 var siffran 37%.

Antalet äldre med hemtjänst har minskat allra mest. Jämfört med år 1980 är det idag runt 100 000 färre - oavsett ålder - som får hjälp från hemtjänsten, samtidigt som antalet 80-åringar har ökat med mer än 200 000 personer. Det är inte realistiskt att skära ner på samhällets service och räkna med att anhöriga ska ställa upp och samtidigt propsa på att folk ska jobba mer och längre.

En annan samhällsservice, som naggas i kanten, är barnomsorgen. Allt fler människor arbetar nu på obekväm arbetstid men många kommuner erbjuder inte barnomsorg på annan tid än dagen. En del familjer har far- eller morföräldrar eller andra anhöriga och vänner, som kan ställa upp, men långtifrån alla. Hur ska de då kunna jobba heltid?

Ett annat samhällsproblem är ju de som är arbetslösa och saknar den utbildning som krävs för att få ett jobb. Då säger Reinfeldt att man ska utbilda sej och byta karriär mitt i livet. Vackert tänkt, men inte är det så himla lätt när man varken får studiestöd eller studielån. Nå då får man vara beredd att flytta eller att arbetspendla. Ja men då gäller det att det finns kommunikationer som fungerar. Idag har Sverige Europas mest avreglerade järnväg, där antalet inställda avgångar ökat med 130 procent.

Vår enkla slutsats är att ska människor orka och vilja arbeta mer och längre så måste det också finnas samhällsservice som gör det möjligt.

Läs mer om