Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är du dum - eller?

Norrköping2007-05-28 05:37
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Då och då ska man fylla i en blankett, läsa en instruktion, kanske ställa in tiden på en nyinköpt klocka eller försöka få råd av någon dataknutte och så inser man till sin förvåning att man har blivit utlänning. Man förstår inte språket. Det vimlar av ord och uttryck som man inte förstår eller som verkar betyda något helt annat än de gjorde förr. Det behöver inte röra sej om mycket komplicerade saker, en vanlig mobiltelefon räcker till för att göra en till fåntratt. Man bör nog vara tio år för att hänga med i det tekniska språket. Ta t ex en bit ur instruktionen till en klocka: "Tryck upprepade gånger på start/stoppknappen för att öka värdet i timangivelsen. På displayen syns ett A (för AM) och ett P (för PM) när klockan är i 12-timmarsformat. Syns varken A eller P i displayen är klockan i 24.timmarsformat." o s v, obegripligt men mångordigt. Men hur får man klockan att helt enkelt visa tiden då?

Om man ska ansluta sin nya video till teven ska man veta var SCART-kabeln sitter - och det gör ni väl? Kom ihåg att "Beroende på funktionen hos inspelningsutrustningen eller själva CD-R/RW kan vissa CD-R/RW inte spelas på denna apparat." Jaså, men vad betyder CD-R/RW då frågar en som inte hänger med och känner sej som något från yngre stenåldern.

Datorspråket ska vi bara inte tala om, det är obegripligt. En helt bedårande systerson varnade för att skriva på diverse upprop via mejl för att det är en vanlig metod att DOS-bomba en server eller skaffa adresser för spam. Det kallas phishing. Han har säkert rätt, den rare pojken, så vi lyder utan att begripa ett skvatt. Men nog undrar man om inte de konstiga begreppen syftar till att hålla många utanför, en sorts maktutövning alltså, kanske för att vi ska betala utan att ifrågasätta.

Men det finns gott om fikonspråk utanför den tekniska sektorn med, allt från läkarnas rotatorcuffsyndrom och lågaktiv psoriasisartrit till virkbeskrivningarnas dubbelstolpe (dbst). Alla som jobbar inom ett visst område lär sej de gängse uttrycken där och använder dem ofta som om de var allmängods. Det sker väl inte av högfärd eller illvilja utan mest för att man blir så van vid att arbetskamraterna förstår och av ren lättja. Det kan vara knepigt att hitta andra lika talande uttryck.

Politiska förslag och beslut är ofta svårbegripliga, allra helst när det gäller omfattande frågor, som kan ha förgreningar in i olika delar av kommunal, länsövergripande, regional eller statlig verksamhet. Tjänstemännen försöker säkert skriva tydligt, men det är antagligen omöjligt att förenkla utan att förvanska. Då är det bra att vara med i någon politisk förening så kan man kalla på sina politiskt förtroendevalda för en förklaring.

Vi ska, som motvikt till allt elakt som sägs om landstinget, berömma landstingskatalogen "Om du behöver vård". De ansvariga för informationen har verkligen lagt sej vinn om att uttrycka sej klart och enkelt. Det är ju ingen enkel verksamhet minsann och full av snåriga fackuttryck är den, men i katalogen får man raka besked. Det behövs verkligen så att den som behöver vård inte ska känna sig än mer utsatt.

Läs mer om