Lise och Gertrud sjöng "Blowing in the wind", ledamöterna (de flesta av dem i vart fall) sjöng "Kungssången", alla sjöng "Du gamla du fria", kungen kände "lättnad" över journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons frigivning och statsminister Fredrik Reinfeldt avslutade sin regeringsförklaring med en förhoppning om att vi "tillsammans ska göra ett bra Sverige bättre."
Ännu ett riksmöte i vår gamla riksdag har således öppnat med hyfsad pompa och ståt. Och regeringen har förklarat vad den vill göra och givit en bild av hur världen och politiken betraktas från Rosenbads horisont.
Riksdagens oppositionspartier var givetvis kritiska och luftade sina profilfrågor när de kommenterade statsministerns regeringsförklaring.
Stefan Löfven (S) pekade på den höga arbetslösheten i Sverige. "Och det är bara så att den här regeringen har inte lyckats med det, och det är det stora misslyckandet", sa Löfven till dn.se i går eftermiddag. Till samma tidning sa Jonas Sjöstedt (V) att i alliansens Sverige är "de stora vinnarna Wallenbergarna, bankerna och storföretagen." Åsa Romson (MP) hävdade i samtal med DN: s journalist att "miljöfrågorna får, för varje regeringsförklaring den här regeringen ger, en allt mer undanskymd position" medan SD: s Jimmie Åkesson för sin del framhöll att "vi ser en ökad segregation på olika nivåer, Sverige är mer splittrat, och det kommer man inte åt genom den här regeringens politik."
Den mest spännande politiska frågan för de kommande veckorna är i mina ögon hur oppositionspartierna ska förhålla sig till det "reformutrymme" som regeringen anser sig förfoga över. Flera självständiga bedömare som t ex Konjunkturinstitutet (KI) har en betydligt mer återhållsam attityd i frågan om vilka pengar som egentligen finns att spendera. Möjligen kan Åsa Romsons kommentar till dn.se ge en fingervisning om hur diskussionerna går i det gröna lägret. Hon pekade på att statsministern "nu lovade att ge allt till alla."
Ekoredaktionen har på ett förtjänstfullt sätt rett ut vad "reformutrymme" faktiskt betyder. Lena Sellgren på KI gav den mest distinkta definitionen av reformutrymme: "Utrymme för ofinansierade satsningar - som inte behöver betalas genom besparingar eller höjd skatt." Sellgren konstaterade att enligt KI: s prognos så innebär regeringens satsningar att det "behöver stramas åt framöver."
Vilket "utrymme" kommer S att välja när de skriver sin budgetmotion; regeringens vidlyftiga eller KI: s strama?
Ekot frågade socialdemokraternas representant i riksdagens kommande budgetdebatt hur partiet kommer att ställa sig? "Det blir en fråga hur vi gör den här gången, för den här gången avviker regeringen ganska kraftigt från andra bedömare", svarade Fredrik Olovsson.
Väljer S och MP att markera ansvar, ordning och reda i ekonomin så kan inrikespolitiken bli riktigt laddad i höst. Finansministerns image som den nitiske "Anders i kassan" kan få sig en törn. Vinden kan börja vina av kritiska frågor om regeringens ekonomiska trovärdighet.