Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anders Borg på bonusjakt

Foto: BJ…RN LARSSON ROSVALL

Norrköping2009-09-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Finansminister Anders Borg samlade i går sex av sina europeiska kollegor - däribland Tysklands, Spaniens och Frankrikes finansministrar - till ett gemensamt upprop mot bonusar på DN Debatt. Bonusar har blivit ett globalt skällsord. Det kan vi tacka somliga banker och finansinstitut för. Risk- och investeringskapital rör sig fritt över gränserna. Övergödda bonussystem som sporrar till risktagande med andras pengar är av allt att döma en av orsakerna till den dramatiska finanskris som drabbade världen för ett år sedan. Goda och välskötta företag slogs ut, miljoner människor tappade sina arbetsinkomster och stater - som Island - blev bankrutta.Anders Borg och hans kollegor efterlyser nu internationella och gemensamma regler för att motverka att det globala och ansvarslösa bonusutdelandet återkommer med full kraft. Det finns goda skäl för finansministrarnas aktion. Banker och finansinstitut tycks uppenbarligen vara oförmögna att på egen hand forma sunda strukturer för marknaden. I slutet av denna månad möts G 20-länderna i Pittsburgh USA. Ett gemensamt och starkt uttalande från dessa världsledande nationer kan säkert sätta ökat tryck på banker och finansinstitut. Många av kapitalmarknadens aktörer har överlevt tack vare massiva mångmiljardsatsningar från skattebetalarna via sina regeringar. Flera länder dras med farligt stora underskott tack vare de akutinsatser de tvingats till.Det är inte lätt för politiken att skapa stabila och samtidigt ändamålsenliga strukturer för flödet av kapital. Uppdraget är att slå mot excesserna utan att för den sakens skull slänga våta byråkratfiltar på dynamiska företag.Det bästa är självklart om branschen samlas till en omfattande självsanering. Anders Borg och hans sex finansministerkollegor kan möjligen ha fått en eller annan bankdirektör att förstå allvaret.
Läs mer om