Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt klokare ungdomar - vägvisare för vuxna.

Alkoholkonsumtionen är nu den lägsta sedan 1970-talet. Vem vågade tro det för tio år sedan?

Norrköping2012-08-23 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under Almedalsveckan kom en del besked som är värda att upprepa. Jag vill lyfta fram ett av de glädjande. 2012 års drogvaneundersökning visar att färre skolelever dricker alkohol, och att man väntar med alkoholdebuten.

Alkoholkonsumtionen är nu den lägsta sedan 1970-talet. Vem vågade tro det för tio år sedan? Drogvaneundersökningen är ett kvitto på glädjande signaler om att ungdomarna blir allt klokare när det gäller den egna hälsan och livsstilen. Undersökningen visar också att tusentals ungdomar, som en extra bonus för att de är nyktra, slipper att råka ut för olyckor, oskyddad och oönskad sex, bråk och stök. De alkoholrelaterade skadorna har halverats sedan år 2000 men bland dem som dricker är skadorna lika stora som tidigare.

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som är en ideell organisation, har genomfört skolenkäten om drogvanor sedan 1971 och det är elever i grundskolans år 9 och gymnasiets år 2 som undersöks. Förutom alkohol får eleverna svara på frågor om användande av narkotika och tobak. Här är förändringarna små eller inga jämfört med 2011. Dock har andelen rökare minskat avsevärt under 2000-talet.

Hälsotrenderna i dagens samhälle, liksom engagerade föräldrar, bidrar säkert också till det positiva resultatet. Men kampen mot alkohol och andra droger måste ständigt fortgå. Det dyker upp nya trender, nya droger. Det finns just nu en stark drogliberal grupp som kräver att cannabis ska legaliseras. Det gäller därför att stå fast vid den restriktiva ANDT-politiken. Regeringen har också tagit initiativ till en samlad bred satsning mot cannabis. Bland annat ges stöd till ett forsknings- och utvecklingsarbete mellan de tre storstäderna. Målsättningen är att minska nyrekryteringen, öka kunskapen om de negativa konsekvenserna av cannabismissbruk och minska användningen.

Det förebyggande arbetet mot alkohol, tobak och narkotika, som intensifierats av Alliansregeringen och barnminister Maria Larsson, ger resultat. ANDT-strategin sträcker sig till 2015. Arbetet bedrivs i ett nära samarbete mellan kommuner och landsting, framförallt mellan socialtjänst, skola och hälso- och sjukvård och starkt engagemang från de idéburna organisationerna. Alla är viktiga och alla kan bidra för att ge såväl unga som äldre en bättre hälsa.

Almedalsveckan bjöd på över 1.800 seminarier. Tusentals medverkande och tiotusentals deltagare. Många som önskade uppmärksamhet. Mitt i detta utbud lyckades Folkrörelser mot droger med att lansera en alkoholfri drink. Och denna drink utnämndes dessutom till hetast i Almedalen. Detta är ytterligare ett tecken på att en ny trend finns i samhället och att fokus på hälsa allt oftare kommer först.

Läs mer om