Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alkohol- införseln är orimlig

Norrköping2007-09-14 01:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sex av tio svenskar tycker dagens införselregler för alkohol är orimliga. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av IOGT-NTO. Regeringen måste nu prioritera att driva frågan om sänkt införsel av alkohol inom EU.Vissa debattörer menar att nu, efter EG-domen som tillåter Internethandel, är sista spiken i den alkoholrestriktiva kistan slagen. Folkets stöd för den svenska alkoholpolitiken sägs ha spelat ut sin roll. Vi har bara att anpassa oss till övriga EU och släppa alkoholinförseln fri. Så visar sig uppgivenhetens politik.Debatt
Att skylla ifrån sig på såväl EU som folket är enligt vår mening att abdikera från sitt politiska ansvar. Därför har vi inom IOGT-NTO låtit Synovate Temo undersöka vad folket egentligen tycker om rimligheten i de införselgränser som idag gäller för alkohol.En privatperson får ta med sig totalt 230 liter alkohol varje gång man passerar mellan två EU-länder. Man får ta in än mer om det går att motivera med till exempel en högtid eller liknande. Det visar sig att 57 procent av svenska folket svarar nej på frågan "Tycker du att gränsen med 220 burkar 50 cl starköl, 120 flaskor vin och 10 enliters spritflaskor för privat bruk verkar rimlig eller tycker du inte det?"Tittar vi på partisympatier är det som väntat kristdemokrater, vänster- och miljöpartister, alla över 70 procent, som är mest skeptiska, men även bland de moderata väljarna är det en majoritet, 51 procent, som tycker den tillåtna införselmängden av alkohol är orimlig.Att nästan sex av tio upplever dagens införselnivåer av alkohol som orimliga borde ge regeringen råg i ryggen och leda till agerande. Det är alltid lättare att driva frågor när opinionen vill åt samma håll. Lägger vi till att Systembolaget har sitt högsta folkliga stöd sedan EU-inträdet blir inriktningen enligt vår mening klar. En majoritet vill ha kvar Sveriges framgångsrika restriktiva alkoholpolitik med höga priser och begränsad tillgänglighet.Det är av yttersta vikt att regeringen i den här frågan visar att EU är ett politiskt projekt som formas av politiskt valda. Bara för att politiken formats på ett sätt tidigare betyder det inte att besluten ska stå sig i evighet. EG-domstolen dömer efter gårdagens regler medan vi just nu avgör morgondagens politik.Ministrarna Larsson och Borg måste snarast ta upp frågan om alkoholinförseln inom EU. Vi och många med oss kräver en radikal sänkning av införselkvoterna samt att de blir bestämda till en fast nivå som möjliggör för tullen att redan vid gränsen avgöra tillåten mängd.
Läs mer om