Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

500 nya ungdomsjobb behövs i Norrköping

För att få ned ungdomsarbetslösheten till rikssnittet måste över 500 nya jobb skapas i Norrköping.

Norrköping2012-04-23 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ungdomsarbetslösheten är på tok för hög. Var femte ungdom i Sverige är utan jobb, i Norrköping är det var fjärde. Under de senaste åren har det gjorts en hel del för att pressa ned den lokala ungdomsarbetslösheten, men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Det är nu hög tid att våga tänka lite nytt. För att nå goda resultat är jag övertygad om att kommunen, Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet måste komma överens om att lösa uppgiften gemensamt.

När jag i februari fick se ytterligare en dyster rapport över utvecklingen på arbetsmarknaden bestämde jag mig för ge mig ut på en turné bland företag och ungdomar för att diskutera hur vi kan göra konkret i Norrköping för att få fler unga i jobb. Under mars månad har jag haft oerhört många samtal som gett kloka och konkreta idéer. Det har också blivit ännu mer tydligt för mig att en stor del av problematiken är en kombination av att för få Norrköpingsföretag växer och att Norrköping har en lägre utbildningsnivå som skapar svårigheter för företag att hitta rätt kompetens. För att både på kortare och längre sikt få ned ungdomsarbetslösheten är jag övertygad om att krutet måste läggas på att höja utbildningsnivån bland Norrköpingsborna och att få fler av våra små och medelstora företag att växa.

Norrköping är ingen isolerad ö. Vår kommun påverkas av omvärlden och den nationella politiken. Men även lokalt har vi ett ansvar att göra mer. Ca 25% ungdomsarbetslöshet duger helt enkelt inte. Därför tycker jag att det vore rimligt att lägga delar av kommunens överskott från 2011 på en riktad satsning mot just ungdomsarbetslösheten. Idag samlas kommunfullmäktige för att diskutera det gångna året och besluta om hur överskottet ska fördelas. Enligt förslaget ska fem miljoner kronor gå till en ny insats för att få fler unga i jobb, vilket jag hoppas att kommunfullmäktige säger ja till.

Fem miljoner kronor räcker inte till att anställa bort ungdomsarbetslösheten. Omräknat i lönekostnader räcker det till ca 20 nya arbetstillfällen per år. För att få ned ungdomsarbetslösheten till rikssnittet måste över 500 nya jobb skapas i Norrköping. Det Norrköping behöver för att nå dit och längre än så är insatser som syftar till att bygga långsiktigt hållbara strukturer för att stimulera framväxten av fler jobb, främst i de mindre företagen med tillväxtpotential. För det krävs att det offentliga och privata vågar närma sig varandra och hitta gemensamma lösningar på denna gemensamma utmaning.

För ett år sedan bildades en Jobbkommission i Norrköping med representanter från Kommunstyrelsen, företrädare från näringsliv, fack och universitet i syfte att kraftsamla mot arbetslösheten. Inom ramen för Jobbkommissionen har jag fått i uppgift att sammankalla en mindre operativ grupp att påbörja arbetet med att utveckla en Norrköpingsmodell för hur kommunen kan samarbeta med Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet för att pressa ned ungdomsarbetslösheten. Fem miljoner kronor löser inte hela problematiken, men det är en bra start på ett nytt sätt att arbeta med vår tids kanske största utmaning.

Läs mer om