Vi har anledningar att fila pÄ vÄrt anseende

Som jag ser det Àr det allra viktigaste att samarbetet i Europa sköts pÄ ett sÄdant sÀtt att lÀnderna stÄr ut med varandra.

Cecilia Malmström Àr en av Sveriges vassaste samhÀllsaktörer. Hon har tunga poÀnger nÀr hon varnar partierna för att lÄta snÄlheten bedra visheten.

Cecilia Malmström Àr en av Sveriges vassaste samhÀllsaktörer. Hon har tunga poÀnger nÀr hon varnar partierna för att lÄta snÄlheten bedra visheten.

Foto: Sofia Tanaka/TT

Krönika2020-05-29 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Och att de dĂ€rmed effektivt stĂ€nger dörrarna för eventuella konflikt- och krigshetsare ute i terrĂ€ngerna. Det uppdraget kan inget enskilt land axla. Just i den frĂ„gan bor dĂ€rför EU: s storhet. Att den inre marknaden  i EU fungerar Ă€r helt grundlĂ€ggande för den storheten. Sveriges ekonomi domineras av exportindustriinkomster pĂ„ den inre marknaden.

Under de hÀr dagarna prövas EU lite extra. Unionens lokomotiv Àr Tysklands förbundskansler Angela Merkel. IstÀllet för att planera sin avgÄng tycks Merkel nu behöva lÀgga allt krut pÄ att hÄlla samman EU. Vilket Àr en mycket viktig sak för Tysklands ekonomi. Tillsammans med den gamla parhÀsten Frankrike, med sin unga president Emanuel Macron vill Merkel att EU lÄnar upp nÀstan 8000 miljarder kronor till en Coronafond varav 5000 miljarder kronor ska delas ut som bidrag till de vÀrst drabbade medlemslÀnderna. EU-kommissionens ledare Ursula von der Leyen ger sitt fulla stöd till planen.

Saken Ă€r kontroversiell. Det Ă€r oerhört mycket pengar. Har EU-byrĂ„kratin den kompetens som behövs för att hantera ett sĂ„dant vĂ€ldigt krispaket? Är det rimligt att ge ut tusentals miljarder kronor i bidrag till bland annat Italien och Spanien?

Det Ă€r i sanning inga lĂ€tta frĂ„gor. Men en sak Ă€r sĂ€ker. Det nationella argumentet Ă€r otillrĂ€ckligt. Oscar Sjöstedt, SD: s ekonomiskpolitiska talesperson, sĂ€ger till Dagens Nyheter att krisbekĂ€mpning Ă€r en nationell angelĂ€genhet. Det kan man ju tycka. Men nĂ€r terrĂ€ngen ser annorlunda ut Ă€n den önskade kartan sĂ„ fĂ„r den som vill fĂ„ nĂ„got vettigt gjort ge sig ut i terrĂ€ngen. 

SD: s uppfattningar delas i sin kĂ€rna - nej till bidrag i denna storleksordning - av alla svenska partier utom av treprocentspartiet Liberalerna. ÄndĂ„ finns det starka skĂ€l att lyssna pĂ„ L. SĂ€rskilt bör vi lyssna pĂ„ Cecilia Malmström. 

I DN sÀger den förra EU-kommissionÀren och tidigare statsrÄdet för L att "Sverige kommer att bli fullstÀndigt isolerat om man vidhÄller principen att vara snÄlast i Europa."

Vi har nog anledning att fila pÄ vÄrt anseende om vi vill vara med i gemenskapen framöver. Ett EU som lÀmnar krisande nationer i sticket nu kan fÄ mycket svÄrt med att stÄ ut med varandra sedan. En inre marknad utan Italien och Spanien Àr en mycket mindre marknad. Lockropen frÄn Ryssland och frÄn Kina blir dÄ mer attraktiva. Mycket stÄr pÄ spel. KrisbekÀmpning Àr faktiskt mycket sÀllan frÀmst en nationell angelÀgenhet.