Vi Àr fel land för den som vill fridlysa sin egen Gud

Redaktionen pÄ Kvartal har med sin satsning pÄ podden "Djupet" skapat ett forum dÀr kompetenta och relevanta gÀster och framförallt proffsiga programledare verkligen gör sitt bÀsta för att trÀnga ner i komplexa frÄgor.

Irakiern Salwan Momika har enligt uppgift till Kvartal slutat med att elda koraner. En stor nyhet i sÄ fall. Det politiska Sverige har ju paralyserats av koranbrÀnneriets konsekvenser.  Att Momika nu ger sig borde glÀdja mÄnga.

Irakiern Salwan Momika har enligt uppgift till Kvartal slutat med att elda koraner. En stor nyhet i sÄ fall. Det politiska Sverige har ju paralyserats av koranbrÀnneriets konsekvenser. Att Momika nu ger sig borde glÀdja mÄnga.

Foto: TT

Krönika2023-09-26 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nyligen tog sig Kvartal an koranbrĂ€nningarna och det politiska Sveriges besvĂ€r med att fĂ„ stopp pĂ„ dem utan att trampa alltför snett. 

Kvartal hade lyckats fĂ„ till en intervju med koranbrĂ€nningarnas huvudperson, irakiern Salwan Momika som stĂ„tt för det mesta av koraneldandet pĂ„ senare tid. I intervjun berĂ€ttade Salwan Momika att han nu bestĂ€mt sig för att sluta med att elda koraner! Förstod jag honom rĂ€tt sĂ„ ska han byta strategi i sitt motstĂ„nd mot islamismen i Sverige. En stor nyhet; om det stĂ€mmer. 

Kvartals iver att gĂ„ till kĂ€llan Ă€r ett uttryck för journalistikens viktigaste bestĂ„ndsdel. IstĂ€llet för att lĂ€gga Ă€nnu mera studiotid pĂ„ att lĂ„ta andra spekulera om varför han brĂ€nner koraner sĂ„ stĂ€ller Kvartal frĂ„gan direkt till Momika. Hans svar Ă€r intressanta. Han sĂ€ger sig "Ă€lska muslimer". Det han vill uppnĂ„ med sina aktioner mot koranen Ă€r att fĂ„ muslimerna i Sverige att förstĂ„ att sĂ„ lĂ€nge de följer koranens pĂ„bud och livsregler sĂ„ kommer de aldrig att bli integrerade i Sverige. Ligger mycket i det. HĂ€r delar vi inte upp folk i troende och icke troende. Och den som vill ha just sin Guds segregation fridlyst av staten Ă€r i fel land. Intervjun med Momika var dĂ€rför ett grundskott mot förslagen om att anvĂ€nda lagen om "hets mot folkgrupp" för att stoppa koranbrĂ€nningar. Sverige kan omöjligen göra det olagligt att hetsa mot en bok som vill pĂ„tvinga mĂ€nniskor att utöva sin tro pĂ„ ett visst sĂ€tt. 

Kvartals poddar Àr ibland (vÀl) lÄnga. Men det Àr förmodligen vad som krÀvs för att ge de medverkande sÄ pass mycket lina att det framkommer vad de egentligen menar; lite mer pÄ djupet.

En av gĂ€sterna i podden var Ali Abdelsaid, rĂ„dgivare Ă„t Svenska Islamiska Unionen. Ju lĂ€ngre tiden gick desto tydligare blev det att han efterstrĂ€vade nĂ„gon form av "hĂ€delseförbud" i Sverige: Han talade om en stor muslimsk minoritet i Sverige som kĂ€nner sig marginaliserade och hathetsade. Vilket i sĂ„ fall Ă€r fruktansvĂ€rt. Den personliga religionsfriheten Ă€r superstark i Sverige. Men som justitieutskottets ordförande Richard Jomshof, som ocksĂ„ gĂ€stade podden pĂ„pekade, sĂ„ har staten Sverige ingen Gud och koranen Ă€r som alla andra böcker skrivna av mĂ€nniskor. SĂ„ i det hĂ€r fallet fĂ„r minoriteten anpassa sig till majoriteten. Vilket Ă€r ett erbjudande med goda chanser till ett friare och mer jĂ€mlikt liv. 

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om