Verkligheten bör vara ombud nummer ett på S-kongressen

Kristina Edlund i Linköping påminner sitt parti om de verkligheter som hon rör sig i och om vad som bör göras.

Kristina Edlund i Linköping påminner sitt parti om de verkligheter som hon rör sig i och om vad som bör göras.

Foto: Johan Rödin

Krönika2021-04-20 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristina Edlund är socialdemokrat och kommunalråd i opposition i Linköping. Hon var tidigare kommunstyrelsens ordförande i den växande universitets-och industristaden Linköping; en stad där "segregation, sprängningar och ungdomsrån tyvärr har blivit alltmer påtagliga problem", skriver hon i en debattartikel i Expressen. (19 april)

Kristina Edlund anser att Socialdemokraterna behöver "sätta hårt mot hårt" på områden som gängbrottslighet och annan kriminalitet som till exempel bidragsbrott. Hon känner oro för att partiet är på väg att hamna snett: "Vi socialdemokrater har en tradition av att ta ansvar för Sveriges utveckling, vår framgång bygger på att vi aldrig duckat inför samhällsutmaningar. Nu finns risk att mitt parti lämnar ute frågan om gängbrottslighet och kriminalitet."

Det är bra att Kristina Edlund tar till orda. Kommunalråden runt om ute i landet lever i andra verkligheter än de partistrateger som försöker hitta på vägar för Socialdemokraterna att förflytta de politiska bataljerna till andra områden än invandring och kriminalitet där partiet har svårt att hävda sig gentemot moderater och sverigedemokrater. Men riktiga problem finns på riktigt. Det är nog så som Kristina Edlund skriver att det bästa sättet att förflytta den politiska bataljen är att använda den politiska makten för att uthålligt och allvarligt sätta "hårt mot hårt" mot kriminaliteten som hotar att alltmer genomsyra samhället. 

Edlund tar ansats mot den socialdemokratiska partikongressen som är planerad att hållas i november. Hon känner av de interna vibrationerna inför kongressen och hon befarar att partiträffen kan bli en övning där man inför valet kommer att helt inrikta sig på klassiska välfärdsfrågor i hopp om att det ska kunna prägla hur den kommande valrörelsen utvecklas. Klassisk välfärd som vård/skola/omsorg är givetvis av stor vikt och betydelse för samhällsutvecklingen. Så är det förstås. Men allt hänger ihop med allt. Det bestialiska kvinnomord som inför mängden av vittnen begicks på Linköpings järnvägsstation i torsdags förra veckan har också mycket med välfärd att skaffa. När "klyftor och oro väl slår rot så tar det lång tid att återvinna tilliten", skriver Kristina Edlund. När människor i stort sätter upp kriminalitet och segregation som de viktigaste frågorna i samhället så är det inte resultatet av en högerkonspiration. Det är resultatet av verkligheterna. Kristina Edlund gör helt rätt som påminner Socialdemokraterna om det. Verkligheten bör alltid vara ombud nummer ett på S-kongresser.