Tilliten i samhÀllet tar stryk av svensk naivitet

Tillit tycks vara en vÀldigt "seg vÀrdering" sa historieprofessorn Lara TrÀgÄrdh dÄ han 4 oktober medverkade i ett seminarium med den privatfinansierade utredningen Byggmarknadskommissionen.

Lars TrÀgÄrdh Àr tillitsforskare och historieprofessor pÄ Ersta Sköndal BrÀcke Högskola.

Lars TrÀgÄrdh Àr tillitsforskare och historieprofessor pÄ Ersta Sköndal BrÀcke Högskola.

Foto: Ersta Sköndal

Krönika2021-10-05 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kommissionen granskar kriminalitet inom byggbranschen, dĂ€r inte minst östeuropeiska företag utmĂ€rker sig. Enligt TrĂ€gĂ„rdh sĂ„ sticker Sverige ut nĂ€r det kommer till den utstrĂ€ckta och "svala" tilliten som omfattar hela samhĂ€llet i stort. Sverige och övriga Norden Ă€r högtillitssamhĂ€llen framförallt pĂ„ grund av "den positiva synen pĂ„ staten och vĂ„ra gemensamma institutioner och den lagbundna ordningen i allmĂ€nhet." 

Tillit av det svenska slaget bygger pĂ„ att det hos de flesta finns ett allmĂ€nintresse av ett fortsatt bra svenskt samhĂ€lle som balanserar egenintresset av förmĂ„ner, betalning och vinster. Lennart Weiss kombinerar rollen som kommersiell direktör pĂ„ fastighetsföretaget Veidekke Sverige med att vara en socialdemokratin nĂ€rstĂ„ende bygg- och bostadsdebattör av mycket hög klass. Till tidningen Fastighetssverige sa Weiss nyligen att "östeuropeisk företagskultur frontalkrockar med svensk naivitet. (--) Den svenska tillitskulturen Ă€r en av anledningarna till att man i Sverige inte vill se det systematiska fusket. Man vill tro att alla vill göra rĂ€tt. Men det Ă€r tyvĂ€rr alltför naivt." De företag som verkat/verkar i diktaturer har den hĂ„rda vĂ€gen lĂ€rt sig hur man hĂ„ller sig sĂ„ lĂ„ngt borta frĂ„n staten som möjligt medan man formellt hurrar för regimen. 

Tillit Ă€r ett smörjmedel för goda samhĂ€llen med lĂ„ga politiska, sociala och ekonomiska kostnader för kontroller och granskningar. "Att leva i ett samhĂ€lle dĂ€r man slipper att stĂ€ndigt bli kontrollerad och att kĂ€nna sig misstĂ€nkliggjord har ett stort tillitsvĂ€rde i sig sjĂ€lvt", sa Lars TrĂ€gĂ„rdh. Han ser dessvĂ€rre, utöver lĂ€get i byggbranschen flera risker mot tilliten i Sverige. I de tillitsundersökningar TrĂ€gĂ„rdh med partners och kollegor utför syns vĂ€xande lokala skillnader. "Även om samhĂ€llstilliten Ă€r segt förankrad hos oss Ă€ldre sĂ„ kan man befara att dagens yngre generationer genom den omfattande gangsterkriminaliteten prĂ€glas av en större misstĂ€nksamhet mot vissa grupper i samhĂ€llet", sa Lars TrĂ€gĂ„rdh pĂ„ seminariet. Han sĂ„g det som "sjĂ€lvklart" att staten mĂ„ste gripa in med mer kontroller och pĂ„följder mot kriminalitet pĂ„ arbetsmarknaden, mot vĂ€lfĂ€rdssystemen och pĂ„ gator och torg. "Men kom ihĂ„g att tilliten tar stryk av sĂ„vĂ€l ökad kriminalitet som av fler kontroller", sa TrĂ€gĂ„rdh. Och Ă€r tilliten borta sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att fĂ„ tillbaks den. 

Lennart Weiss - hÀr fotad dÄ han nyligen medverkade i Folkbladets podd "Widar Möter" - talar klarsprÄk om hur saker och ting hÀnger ihop.
Lennart Weiss - hÀr fotad dÄ han nyligen medverkade i Folkbladets podd "Widar Möter" - talar klarsprÄk om hur saker och ting hÀnger ihop.
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om