Skuggsamhället riskerar att ta allt mer plats i solen

Kristina Edlund är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Linköping. Hon är en av de där kloka och förnuftiga politikerna som har hand om det allmänna ute i vårt långa land.

Kristina Edlund tar sitt ansvar som kommunstyrelseordförande i Linköping. Hon pekar på det orimliga i att kalla det för "angiveri" att försöka se till att människor som fått ett nej på sin ansökan att stanna i Sverige också faktiskt lämnar landet.

Kristina Edlund tar sitt ansvar som kommunstyrelseordförande i Linköping. Hon pekar på det orimliga i att kalla det för "angiveri" att försöka se till att människor som fått ett nej på sin ansökan att stanna i Sverige också faktiskt lämnar landet.

Foto: Jan Novotny

Krönika2023-10-14 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I en färsk intervju med offentliga sektorns branschtidning Dagens Samhälle (12 oktober) säger Kristina Edlund: "Jag tycker det är dubbelmoral att ena stunden säga sig vilja jobba bort skuggsamhället och sedan inte vara en del i det arbetet. Det kan jag som kommunpolitiker inte stå för." 

I intervjun för hon ett resonemang om den så kallade "informationsplikt" som eventuellt kommer att införas för offentliga tjänstemän om något år eller så. Saken utreds just nu. Tanken med informationsplikten är att Migrationsverket och Polisen ska underrättas om det visar sig att människor utan uppehållstillstånd i Sverige ändå tar del av reguljära välfärdstjänster som till exempel skola och sjukvård.

Beklämmande nog har flera socialdemokrater - bland annat i Göteborg och Dalarna - köpt det förenklade argumentet från vänster och från de utrerat liberala terrängerna om att det skulle vara "angiveri" att stå upp för svensk lagstiftning. Vilket förstås är helt bisarrt. 

"Socialdemokraterna i Linköping har i många år jobbat för en förändring i politiken. Vi har sett ett skuggsamhälle växa fram i decennier och är för ett bättre samarbete mellan myndigheter. Kommunen har en del i det. (--) Vi står upp för asylrätten. Det innebär också att när du fått ett nej ska du lämna landet," säger Kristina Edlund till Dagens Samhälle. 

Exakt hur lagen till sist kommer att utformas, vilka offentliga tjänstemän som kommer att omfattas av informationsplikten; det återstår att se. Kristina Edlund är kritisk till att kommuner och regioner har beslutat att anställda inte kommer riskera sina jobb om de bryter mot den nya lagen. "Som kommunstyrelsens ordförande anser jag inte att man kan göra så", säger Edlund. 

Linköping är Sveriges femte största kommun. Förhoppningsvis kommer många att lyssna och ta intryck av Kristina Edlunds nyktra och balanserade inställning. Samhällsförvaltningen skadas av ytterkantspräglad politisering. Skuggsamhället kommer att ta allt mer plats i solen om dom som har hand om det allmänna mer ägnar sig åt politiska låtsaslekar istället för att bygga och förvalta samhället på normer och värderingar om skötsamhet, solidaritet och på lagar som värnar den skattefinansierade välfärdens folkliga legitimitet. Kristina Edlund och Socialdemokraterna i Linköping visar ett klokt och ansvarstagande ledarskap i en mycket besvärlig tid.