Se till att inte fastna i no-go-zonen för länge

Sverige behöver och kommer att behöva många och kapitalstarka investerare framöver.

Socialminister Lena Hallengren är en erfaren politiker som har en nyckeluppgift när det gäller att få social fart och framåtlutning på Sverige igen.

Socialminister Lena Hallengren är en erfaren politiker som har en nyckeluppgift när det gäller att få social fart och framåtlutning på Sverige igen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-05-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och vi kommer att behöva en socialpolitisk kraftsamling för att inte jämlikheten, folkhälsan och samhällsandan ska krascha. 

Prognoserna är visserligen av begripliga skäl skakiga men riktningen nedåt för tillväxten och uppåt för arbetslösheten och statsskulden är solklar. Det statliga Konjunkturinstitutet - KI - talar om ett tapp på sju procent i den svenska bruttonationalprodukten - BNP - för 2020 och en arbetslöshet på 11 procent redan i sommar. Går det ungefär som Konjunkturinstitutet antar så betyder det ett tapp på runt 350 miljarder kronor i den svenska ekonomin. Allvaret understryks av att det framförallt är rasen inom stora delar av exportindustrin som orsakar BNP-raset. Allvaret markeras än mer av att KI i sin prognos räknar med att det ska gå bättre för svensk ekonomi redan under tredje kvartalet i år. Detta förutsätter snara undanröjanden av restriktioner som hämmar tjänstesektorn här hemma och internationella restriktioner som hämmar export och resande. 

Tillgången på privata investerare - som dessutom gärna ska ha en hyfsad demokratisk vandel och inte domineras av aktörer från rika diktaturer - är beroende av att det är tillväxt i ekonomierna i världen och att bolagen därför kan dela ut mycket pengar till sina ägare som de i sin tur kan omvandla till investeringskapital i andra och kanske nya branscher. Att i längden misstänkliggöra aktieutdelningar är därför inget annat än samhällsskadlig populism. För dagen är den mediala krislogiken sådan som den är och alla - moderater, socialdemokrater och storbolag - har att förhålla sig till det rådande läget där aktieutdelningar i företag som mottar statligt stöd är en no-go-zon. Det gäller bara att inte fastna i den extrema positionen för länge. Få av oss lär längta till ett samhälle där staten utöver allt annat även ska finansiera och styra över näringslivets investeringar.

Socialpolitiken i bred mening kommer att bli en huvuduppgift för regeringen under många år. Arbetslösheten, skolorna i utsatta områden (SVT: s granskningar visar på skrämmande låg närvaro även i många grundskolor) och den utanförskapsdrivna kriminaliteten kräver ett samlat grepp för att räta upp Sverige.

Här finns möjligheter till nya ansatser och nya samarbeten och chansen finns att ett efterlängtat nytänkande kan tränga fram. Ordning och reda, marknadsekonomi, en stark stat, kunskapsskolor och strävan efter jämlikhet är en bra mix.