Så lyckades Sverige undvika ekonomisk depression

Graferna från Konjunkturinstitutet visar det allvarliga läget för Hotell och restaurangbranschen; en bransch som inte fått tillräckligt stöd enligt Ekholm och Jonung.

Graferna från Konjunkturinstitutet visar det allvarliga läget för Hotell och restaurangbranschen; en bransch som inte fått tillräckligt stöd enligt Ekholm och Jonung.

Foto: Skärmdump från Swedbank/Widar Andersson

Krönika2021-05-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Sista ordet är nog inte sagt om de där sakerna”, sa Swedbanks prognoschef Andreas Wallström när han kommenterade ekonomiprofessorveteranen vid Lunds universitet Lars Jonungs grafer om samband mellan hårda lockdowns, dödlighet och kraftiga nedgångar i den ekonomiska tillväxten. ”Det är säkert inte det sista ordet som sägs om saken men det är i vart fall det senaste ordet”, svarade Jonung och log stort. Allt detta och mer därtill utspelade sig tidigare i veckan när Swedbanks chefekonom Mattias Persson bjöd in till ett seminarium på nätet om den svenska ekonomin under pandemin och om hur den ekonomiska politiken bör bedrivas framöver för att Sverige snabbt ska bli starkt igen. Jag lyssnade med stort intresse. 

Utöver Lars Jonung – som bland annat tjänstgjort som ekonomisk rådgivare åt Carl Bildt under dennes år som statsminister 1992–1994 – var också ekonomiprofessorn Karolina Ekholm vid Stockholms universitet inbjuden som gäst. Hennes meritlista är lång och gedigen. Under flera år – fram till 2019 – har hon till exempel tjänstgjort som statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson. 

Lars Jonung och Karolina Ekholm var tämligen överens om att den svenska ekonomiska politiken under pandemin i stort sett har varit positiv och konstruktiv och förskonat oss från en ”ekonomisk depression” som Lars Jonung uttryckte saken. De båda hade även liknande perspektiv på det som har varit och är mindre bra. Karolina Ekholm visade grafer från Konjunkturinstitutet som visade att stora tunga branscher som till exempel Tillverkningsindustri och Fastigheter har klarat sig mycket bra medan Hotell och Restaurang har tappat stora delar av sin omsättning och av sina arbetsplatser.

"Statens stöd har inte nått fram till de här viktiga delarna av tjänstesektorn på ett bra sätt", sa Karolina Ekholm. Lars Jonung fyllde på med stark kritik mot pandemilagens regler om öppettider med mera som slagit stenhårt mot en redan kvaddad bransch. "40 000 jobb för framförallt nya på arbetsmarknaden har försvunnit. Här behövs bättre insatser", sa Ekholm.

När det gäller framtiden tryckte Lars Jonung på behovet av strukturreformer av bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och skatterna. "I en kris kan det gå lättare att göra det som behöver göras. Vår tillväxt har sjunkit i många år och visst är vi rika men inte så rika att vi har råd att låta bli att göra något", sa Lars Jonung. Jag hoppas han får rätt och att Sverige får en regering som är stark nog för att genomföra reformer som öppnar upp Sverige för större rörlighet för alla svenskar.