RasvÀnstern och nationalister vill begrÀnsa individen

Individens möjlighet och rÀttighet att "sjÀlv skapa sin egen lycka" Àr ett modernt pÄfund som vÀl som högst har nÄgra hundra Är pÄ nacken.

VÀnsterns rastÀnkande i USA har i spridda smÄskurar spridit sig Àven till Sverige.

VÀnsterns rastÀnkande i USA har i spridda smÄskurar spridit sig Àven till Sverige.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2022-01-05 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Som mĂ€nniskoart kommer vi frĂ„n gruppstyrda samhĂ€llsordningar dĂ€r det var familjen, klanen, kyrkan eller byn som var alltings utgĂ„ngspunkt. Stora delar av vĂ€rldens befolkning lever fortfarande kvar i klanstyrda system dĂ€r individens vilja, önskningar och frihet Ă€r helt underordnad de regelverk som husfadern, prĂ€sten eller handelsmannen bestĂ€mt. De svĂ„ra integrationsproblem som prĂ€glar det svenska samhĂ€llet för stunden Ă€r i sig ett slags bildsĂ€ttning av hur stora skillnader det finns mellan olika delar av vĂ€rlden. Det individualistiska och sekulĂ€ra offentliga Sverige stĂ„r i bjĂ€rt kontrast mot de gruppstyrda samhĂ€llsordningar som stora grupper av utomeuropeiska invandrare bĂ€r med sig in i samhĂ€llet. 

Som Janerik Larsson visar i en intressant kolumn pĂ„ Svenska Dagbladets ledarsida (2/1 2022) sĂ„ har frĂ„gan om individers rĂ€tt Ă€ven fĂ„tt nya (nygamla) dimensioner i vĂ€stvĂ€rlden. Larsson har mestadels sin uppmĂ€rksamhet riktad mot den filosofiska/politiska debatt som pĂ„gĂ„r i de stora amerikanska och brittiska tidningarna. I sin kolumn refererar han till tre rörelser i vĂ€st som pĂ„ olika sĂ€tt har mottot "gruppen före individen" pĂ„ sina banĂ©r. Den konservativa nationalismen driver pĂ„ i USA och Europa för att sĂ€tta den egna nationens intressen frĂ€mst. I USA har Ă€ven den identitetspolitiska vĂ€nstern varit framgĂ„ngsrik med att Ă„terinföra rasens betydelse i samhĂ€llslivet. Janerik Larsson citerar en amerikansk samhĂ€llstĂ€nkare som i Washington Post lite ironiskt konstaterar att "Rasteorins mest synliga seger Ă€r den mĂ„ngmiljardindustri som gör att storföretag anlitar ”mĂ„ngfaldskonsulter”. De lĂ€r företagens vita anstĂ€llda hur de ska beklaga sina privilegier, dock utan att förlora dessa." RasvĂ€nstern drivkraft Ă€r att individerna av ideologiska skĂ€l ska underordna sig sina hudfĂ€rger och sina ursprung. Det hĂ€r mĂ„ngfaldskonsultandet har för övrigt spridit sig lĂ„ngt utanför USA: s grĂ€nser. Universitet och stora mediebolag tillhör de met drabbade av den hĂ€r sortens kollektivsjuka. 

Janerik Larssons tredje exempel Àr Covidrelaterat. Han citerar en statsvetare frÄn Wien som ser hur brett sammansatta grupper av mÀnniskor protesterar mot restriktionerna dÀr enskilda individer tvingas underordna sig statens krav. Statsvetarens rekommendation, för att hÄlla vÀnster- och högerpopulismen stÄngen, Àr att inse och acceptera att vÄra samhÀllen mÄste lÀra sig att leva med pandemin.